Версия: Рапаните прогониха паламуда

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Паламудът по Южното Черноморие изчезна, оплакаха се рибари от Царево и Созопол. Доскоро водата бе почернена от цели пасажи с едри рибоци и морските вълци я продаваха направо от лодките. 

Само допреди десетина дни кило се предлагаше по 6-8 лева в зависимост от големината на паламуда. Сега обаче цената скочи рязко и достигна рекордните 14 лева, и то в морските градчета, оплакаха се продавачите. Предлагаме паламуда скъпо, защото изчезна, признаха те. Слабият улов на паламуд, лефер и сафрид обикновено се дължи на многото рапани, които прогонват рибата, както и на силно замърсените води. В случая обаче не става дума за страховитото замърсяване, на което бяхме свидетели по време на августовския потоп, успокоиха морските вълци. 

Кървавата Луна от преди дни прогони рибата, обясниха те. Макар явлението да не беше наблюдавано по нашите географски ширини, то влияе на цялата Земя. Така че пълнолунието, съчетано с пълно лунно затъмнение и с изгрева и залеза на Слънцето, всъщност подлудиха не само хората, но и рибите. Морските вълци смятат, че в близките дни заради хубавото време и сравнително спокойното море паламудът отново ще се появи в нашите териториални води, но към края на месеца отново ще изчезне. Тогава пък ще има частично слънчево затъмнение. 

Търговци от София признават, че търсене на деликатесната риба има, но тя липсва в голяма част от магазините. Те казват, че реално в момента цената в столицата би трябвало да е около 17 лева, но са наясно, че това означава загуба на клиенти и отлежаване на стоката. Продаваме я почти колкото е на морето, оплакват се столични продавачи и твърдят, че в момента работят на загуба. 

При богат улов по родното Черноморие цената на паламуда, известен още като царската риба, е около десетачка. Търговците внимават да не преминат психологическата граница от 15 лева за кило паламуд, защото тогава вече смятат, че стоката им ще залежи. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови