Голямата измама с кръвните тестове за алкохол

Изследване за алкохол в 4 болнични лаборатории на една и съща кръв даде 4 различни резултата със значително разминаване - от 0.43 до 1.1 промила. Това поставя под въпрос надеждността на изследванията, които освен че са в основата на всички дела за шофиране след употреба на алкохол, са съществени и за здравето.

Експериментът беше направен от БНТ и асоциацията на застрахованите и пострадали от катастрофи, а двама доброволци - мъж и жена, дадоха кръв, след като изпиха по 200 мл водка. Шофирането с над 1.2 промила алкохол в кръвта е престъпление, ако е извършено за втори път - границата пада на 0.5 промила. Отклоненията поставят под съмнение справедливостта на наказанията - от глоба и отнемане на книжката до затвор.

Четирите проби са пратени в "Пирогов", ВМА, Александровска болница в София и Окръжна болница в Пловдив. И на четирите места се използва газхроматографският метод за изследването им. И резултатите са следните (в промили, по реда на болниците): за мъжа - 0.63, 0.48, 1.1, 0.43, за жената - 0.66, 0.48, 1.00, 0.47.

Експеримент е направен и от химик по метода на Видмарк. Това е алтернативата, позволена от наредбата за изследване на алкохол или опиати в кръвта на шофьорите. Този метод, който според специалисти е остарял, се прилага от научно-техническите лаборатории на окръжните дирекции на МВР. 

При това изследване една от пробите показва 0.45 промила. "Този метод отнема часове и крие риск от грешки", обясни химикът Христо Колев. 

Според Наредба № 30 на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието пробите от кръв се изпращат в определени химически лаборатории в София, Пловдив, Варна и Плевен или в научно-техническа лаборатория на дирекция на МВР до 72 часа от вземането им. 

Материалът се съхранява в архаични стъклени шишенца, измити с вода и сапун, вместо във вакуумни контейнери. В тях се слага консервант, но не и противосъсирващо вещество. Шишенцата се пълнят догоре, затварят се с гумени запушалки, които се облепват с лейкопласт и се парафинират. 

За областите София, Кюстендил, Перник и Благоевград специализираните лаборатории за тестване на шофьори за алкохол и опиати са в болниците "Света Анна" и ВМА. За Южна България се използва Окръжна болница в Пловдив. Пробите от Източна България се изследват в две варненски болници - "Света Анна" и ББАЛ - Варна, а тези от Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Монтана отиват в спешното в Плевен. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови