Оспорвано състезание на сомелиери в Пловдив

Състезанието между претендентите за титлата „Сомелиер на годината 2015" в Пловдив

се оказа най-оспорваното досега.

Първото място спечели Благой Кузмански, който ще мери сили с най-добрите на финала на 13 март в София, а негови подгласници с почти равни резултати станаха Стойчо Стоев и Илиян Петракиев, които си обещаха да спечелят надпреварата следващата година.

Гостите и професионалното жури искрено се затрудниха в оценяването на 5-мата кандидати, още повече, че се увлякоха в търсене на любимата си мелодия от винените дефилета, които придружаваха Траминера на Едоардо Миролио, Розе Дежа Вю на Домейн Бойар и трите червени купажни вина, различни комбинации от сортовете Мерло, Каберне фран, Каберне совиньон, Марселан и Пино Ноар. Внимателно подбраното меню с ароматни подправки, приготвено от шеф готвача на ресторант Бендида в Новотел Пловдив – Силвия Тодорова, изцяло се вписваше в изисканата атмосфера на винената вечеря.

Доайените на сомелиерството у нас – Михаил Марковски, Вихрен Велков, Слави Райчев и Йордан Кирилчев не останаха безучастни. Виното танцуваше виртуозно в ръцете им по време на декантирането, а младите претенденти за титлата „Сомелиер на годината 2015" рисуваха новото лице на българското вино на фона на добре подбраната музика на третия полуфинал на сомелиерския конкурс в града под тепетата. Двете поколения сомелиери демонстрираха пред гостите приемствеността в една от най-новите професии у нас, призвана да стане неделима част от лайфстайла на почитателите на винените и гурме преживявания.

„Сомелиер на годината 2015" пристига в Бургас на 27 февруари и ще започне със сляпа дегустация.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови