Калканът поевтиня

Цената на калкана е паднала от 35 на 25 лева за килограм,

установи проверка на burgasdream.com.

Деликатесната риба е станала по джоба на повече купувачи, но те продължават да се въздържат от покупката, оплакаха се търговците от специализираните магазинчета до празара „Краснодар“ в Бургас.

Калканът е замразен и вкусовите му качества са далеч от тези на пресния, но цената си заслужава, коментират те. По Никулден рибата се харчеше по 30-35 лева за килограм, пак от фризера.

През 2015 година квотата за улов на калкан в Черно море остана 43,2 тона. Това бе решено от Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. България бе представена от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която защити позицията на страната ни, че не трябва да бъде намалявана квотата за улов на калкан. Европейската комисия бе предложила намаляване на квотата за улов на калкан с 15%.

„Когато се ограничава уловът на една риба или я има в малко количество на пазара, или към нея има все по-голям интерес”, обясни Йордан Господинов, председател на сдружението БГ Фиш. По думите му основният пазар на калкан е в Турция.

Според него има доста нелегален износ в страната, но все още не може да се докаже, тъй като нарушителите не са хванати. „Имаме информация, че се ловят количества, но ние от Асоциацията не можем да го докажем. Рибата е скъпа за българите, те трудно могат да си я позволят”, допълни Господинов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови