Совиньон блан и розе се борят за сърцето на бургазлията

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Какво вино предпочитат бургазлии и има ли място виното на лятната ни трапеза ? 24 часово непрекъснато наблюдение и изследване в заведения и магазини установи,че бургазлии и гостите на града предпочитат белите вина.

 

Почти същото количество вино от български бели сортове,като през зимните месеци продават специализираните винени магазини в центъра на град,което говори за промяна в културата на пиене на бургазлии. От миналата година, обаче се наблюдава тенденция за повишен интерес към розето.” Вероятно е някакъв мода, но розе се консумира през всички сезони и от всички марки”- споделят продавач-консултантите, като най- вървежното е розе „Поморие”. 

„Червеното вино не се предпочита толкова“, коментира Диан Динев, управител на р-т „Хепи“. Сортът совиньон блан, който е с френски произход е най-харесваното бяло вино.. „Повече се поръчват български вина, защото цената им е по-добра, но има клиенти, които предпочитат и вносни. Голям е интересът към наливните вина, отново заради по-ниската цена. Всяко заведение има различна винена листа, спрямо нашата съдя какво се пие най-много“, сподели още Диан Динев. Минимум 25 литра вино дневно се изпиват в заведението като 12 литра от тях са совиньон блан. От вносните вина за предпочитани са италиански, френски и новозеландски. Совиньон бланите произведени в Нова Зеландия се славят като най-добри, именно за това са често срещани. Розето по нищо не отстъпва на видовете бяло вино. Слабо таниновата напитка е приготвена от червено грозде, но по технология за приготвяне на бяло. Добре охладено розето и бялото вино се съчетават с бели меса, морски дарове, салати, суши и пасти.

Истинско предизвикателство пред любителите на вино е Винения фестивал, който започва днес в Бургас. В продължение на три дни всеки може да дегустира над 100 марки вина и да направи своя класация.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови