Не всичко, което изглежда зле в момента е неправилно

Интервю за сечта в Странджа с кмета на община Царево инженер-лесовъд Георги Лапчев:

 

- Г-н Лапчев, в община Царево съществува ли този проблем с безогледната сеч в Странджа, от която се оплака кметът на Малко Търново Илиян Янчев? Как стои въпросът със сечите и ползването на горите при вас?

- Не искам по никакъв начин да обсъждам проблем в съседна община. Претендирам да съм запознат с този въпрос, тъй като съм лесовъд по професия.

Преекспониран е проблемът, но проблем, разбира се има. Незаконна сеч е термин, който се използва често, но е много тънка линията да се каже коя сеч е законна и коя – не. Можем да влезем в гората и да щракнем една снимка, на която всичко да изглежда ужасно, но не бива да казваме веднага – това е незаконно. Може да се окаже – напротив – че този лесовъд си е свършил добре работата и когато след 25 години се отиде пак на това място, журналистът или природозащитникът ще видят, че това е така.

Незаконната сеч е тогава, когато е отрязано дърво, което е немаркирано.

За хората, за обществото, понякога е много трудно да приемат, че отрязаното 100-годишно дърво е правилно отрязано.

Лесовъдите това го разбират, аз следя дискусията, която се води за „масовата беззаконна сеч“. Със сигурност не е така и това трябва да бъде обяснено, и аз мярвам, че пиарите на ИАГ могат да разяснят на обществото кое е правилно и кое е неправилно.

Абстрахирам се от това, че всичко е наред. Има нерегламентирани действия, но те пре всички случаи не са толкова крайни, колкото се описват.

- Сече ли се днес в Странджа повече, отколкото преди?

- Ще дам един пример. За най-малкото стопанство от района на Странджа – Държавно горско стопанство Кости преди 80-100 години годишната сеч е била 100 хиляди кубика, а сега едва достига 18 хиляди. Ако тази сеч беше толкова страшна и безогледна, сега, след толкова години не трябваше да има и едно дръвче.

Лесно обяснимо е, когато се вземе един, единствен важен факт – животът на едно дърво. Той обхваща 3-4 човешки живота. Трябва да проследим целия цикъл на една гора – как тя е млада, превръща се в средна и стара и трябва да умре, за да се възобнови отново. В лесовъдството има един термин „вечната гора“.

- Какво е необходимо, за да бъде една гора вечна?

- Вечна  гора не може за съществува, ако няма сеч. В едно насаждение трябва да има дървета от различни възрасти и те няма как да се случат, ако няма сеч.

Ужасно изглежда една гора в сеч, изглежда катастрофално. Но истината е, че само за 2-3 години природата успява да промени всичко това.

Да, пътищата трябва да се пазят и за това трябва да се влагат пари. Да, има много негативни елементи.

Трябва да има друго отношение към дърводобива, трябва да има специално отношение към фирмите, които се занимават с дърводобив.

По отношение на въпроса дали Странджа се изсича – като лесовъд казвам – категорично – не. Като кмет казвам – природата трябва да се пази, защото тя носи много позитиви – от гледна точка на туризъм, въздух, вода, рекреация.

Гората е възобновим ресурс, тя е източник на енергия.

Това е първото интервю, което давам по отношение на горите. Проблемът трябва да се види през погледа на лесовъд, защото не всичко, което изглежда зле в момента е неправилно.

 

Разговора води Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови