1.8 млв.лв. отделя Созопол за социални дейности

Интервю с Катя Стоянова, зам.-кмет на община Созопол

- Г-жо Стоянова, бюджетът на община Созопол вече е приет. Какви средства са предвидени за социалните дейности и ще гарантират ли те придобивките на хората?

- Общата стойност на бюджета за 2015г. е 34 млн.лв. От тях за еднократни помощи за деца 239 хил.лв., за пенсионерски клубове 81 хил.лв., подпомагане на всички спортни клубове – 655 хил.лв., 642 хил.лв. са парите за домашен социален патрнаж.

Не знам как е в другите общини, но при нас всички 12 населени места са покрити, 550 души са патронирани и със всички суми.

Сумата за социалните дейности от бюджета е около 1.8 млн.лв. Няма как да не гарантираме социалните придобивки. Имаме договори и към потребителите на социални услуги, и към патронажа.

Приключихме проект за социалния патронаж и сега трябва да покажем устойчивост. Като патронажът включва не само хранене, но и почистване на домовете. Община Созопол гарантира тези дейности.

- Видяхме децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Атия. Как стои въпросът с неговото финансиране?

- С приемането на държавния бюджет, не бяхме получили гарантиране на сумата за държавно делегиране, но тези дни получихме гаранция, че 126 хил.лв. са осигурени.

Но там грижата е денонощна, не е като в другите социални центрове. Разходите са изключително много. Тази сума не е достатъчна и ние ще трябва да дофинансираме най-малко с 50 хил.лв. Другите центрове – в Созопол и Черноморец, може би ще се справят със средствата от държавата.

- Вижда се обаче, че в центъра в Атия има постигнати големи резултати – дете с увреждания е проходило.  

- Това не е само заради заделените средства. Целият персонал, социални работници, медицински персонал - те са просто хора, които са отишли там да свършат работа. Водят децата в Созопол, на аквапарк.

Не е работа само на центъра или на общината. Включват се и неправителствени организации, нашето женско дружество. Виждате с какви якета са облечени децата. Социалните услуги не са едностранно нещо - там трябва и работа, и средства, и любов.

- Какви социални услуги за деца и за младежи се предлагат в общината?

- И тази година ще гарантираме, това което е било досега. Общината дава 2000 лв. на новородено. Детските градини са безплатни. Имаме млечна кухня със 150 места, като в бюджета са заложени 180 хил. за медицински кабинети и млечна кухня, като половината - 90 хил. са от общинския бюджет.

Запазваме всички тези неща, помощите които раздаваме на родителите, работата в училищата. Имаме прекрасен плувен басейн – до 14 години всички деца на община Созопол могат да плуват безплатно.

Когато правехме първата стратегия за развитие, се впуснахме да направим много неща за децата, сега в новия програмен период ще трябва да обърнем повече внимание на възрастните хора. 

 

Разговора води Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови