ВиК проектът за Приморско и Китен е най-важен

Интервю с кмета на община Приморско Димитър Германов

 

- Г-н Германов, какви са приоритетите за развитието на община Приморско за 2015 година? 

- И тази година приоритет на община Приморско ще е кандидатстването и усвояването на средства от Европейския съюз.

- Кои са най-важните проекти, финансирани от ЕС, по които работите и които предстоят? На каква стойност са те? 

- Един от най-големите ни спечелени проекти, който предстои да бъде реализиран е „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско – Китен” за 42 милиона лева. До лятото очакваме да бъде завършен и музея в Приморско, който реализираме по проект „Пристройка и преустройство на съществуваща общинска сграда в музей в УПИ VIII, кв.6 гр. Приморско” на стойност 582 461 лв. 

В момента текат процедури за избор на изпълнител по проекта „Северния подход към морски плаж „Северен централен” в Приморско, който е на стойност 580 490,54 лева. Предвидено е и изграждане на детска площадка до Северния плаж, както и изграждане на ВиК около автогарата в Приморско.

- Кои от тях са с най-голям приоритет за община Приморско? 

- Проектът „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско-Китен”  на стойност 42 милиона лева. Със спечелените средствата ще бъдат подменени изцяло водопроводите и канализационните системи на Приморско и Китен, както и ще бъде модернизирана пречиствателната станция в Китен. Приоритет за общината са и всички инфраструктурни обекти.

- Какво включва строителната програма на Приморско? 

- Строителната ни програма за тази година ще бъде гласувана на идната сесия (16.02 /понеделник/), когато ще бъде приет и бюджета на община Приморско за 2015 г. В нея сме предвидили изграждане на нови улици, както и асфалтиране и разширяване на улици. Създаване на нови паркоместа, изграждане и обновяване на тротоари и др. 

Средства са предвидени и за изграждане на спортна площадка във Веселие, спортна зона в Китен и реновиране на подходите към плажовете.

- По какъв начин се рекламира Приморско? Притеснявате ли се от очаквания спад на туристи през идващото лято? 

- И тази година ще заложим на туристическите борси в страната и чужбина. Приморско ще бъде рекламиран, като туристическа дестинация на борсите в София, Берлин и Москва, а относно очаквания спад на туристи, не, не се притеснявам. 

Приморско ще може да бъде видяно на билбордове в печатни и електронни медии.

- Какви мерки ще предприемете, за да бъде по-привлекателна дестинация Приморско? 

- Работим по проект, чрез който изграждаме музей в Приморско. Тракийското светилище Беглик Таш и крепостната стена Урдовиза в Китен, които са свързани с представяне на културно-историческото наследство на морския град, както и инфраструктурни проекти, които ще променят изцяло облика на общината са също част от стратегията ни за „по-привлекателна дестинация”.  

Ще инвестираме и повече средства за презентиране на курортите ни. 

- Възнамерявате ли да се кандидатирате за кмет отново? 

- Да, ще се кандидатирам за втори мандат за кмет на община Приморско.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови