Асансьорите вземат жертви заради корупция

Инж. Валентин Маринков е председател на Българска асансьорна асоциация.

Той работи в асансьорния бранш от 1976 г. От 1990 г. е в частния бизнес със своя собствена фирма с основна дейност доставка, монтаж и сервиз на асансьори.

Българска асансьорна асоциация се създаде през 2010 г. Основна нейна цел е в асансьорния бранш да се сложи край на своеволията и хаоса, струващи не един човешки живот, сподели Маринков. 

 

- Г-н Маринков, споменахте, че има вече приети няколко наредби, които засягат асансьорния бранш или по-точно безопасността и котрола върху асансьорните съоръжения в България. Може ли да кажете, какво е положителното в тях?

- В наредбата бяха изяснени някои положения, които бяха противоречиви. Т.е. в наредбата бяха задължени хората, които правеха сервиз на асансьорите, а това са главните действащи лица в асансьорния бранш. Сега главната отговорност е на лицата, които са собственици. Главната отговорност трябва да бъде към тях, както всеки собственик на апартамент, имот, кола, трябва да отговаря първо той за своята собственост, а след това сервизът, контролният орган и така нататък.

Ние се погрижихме собствениците да изискват от сервизите и контролните органи да се грижат за тяхната собственост.

- А как се документира диалогът между собственика и сервиза?

- Има си начин, който е уреден в закона. Има ревизионни книги, има договори, които се сключват. Досега се сключваха някакви договори, които бяха фиктивни, сервизът си правеше каквото си иска. Най-вече бившият директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и на Инспекцията за държавен технически надзор имаха за цел да не се поддържат асансьорите както трябва?

- А защо? Това е опасно.

- За да се прави среда, в която да се създава корупция.

- Като се рискува човешкият живот ли?

- Да. От 10 години с един колега, той е секретар на Националното сдружение на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори се опитваме да убедим агенцията и инспекцията, че асансьорите в България са изключително опасни. А те искаха никой да не си гледа работата, за да има обстановка за корупция. До тази година никой не ходеше на проверки, пишеше се в книгите, че всичко е наред.

- Как оценявате асансьорите в страната като база?

- От 120 000 асансьора у нас 80 000 са на повече от 25 години. Има и на 50-60 години. Те са опасни за експлоатация. Това са предимно асансьорите във всички панелни жилища, строени преди 1990 г. 

Затова трябва контрол. Основна цел на Българска асансьорна асоциация е  да се сложи край на своеволията и хаоса, струващи не един човешки живот.

 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови