Повече от 30 кораба ще акостират в Бургас тази година

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с Диян Димов, изп. директор на Пристанище Бургас

Какви резултати отчита Пристанище Бургас 2014 г.? 

- За 2014 година резултатите, които отчита Пристанище Бургас са положителни. Преизпълнен е бизнес планът за 2014 година и дружеството завършва годината с печалба. По отношение на товарооборота ръстът е с 21%, спрямо разчетните финансово-икономически стойности. Тук следва да отбележа, че показателите в  бизнес плана са по-ниски от това, което е постигано в предходни години, като резултати от оперирането на  терминал „Бургас Изток-1”, т.е. от 1 до 13 корабни места. За изминалата година  държавния оператор е обработил 163  кораба, а   отчетения товарооборот е над 500 000 тона. По време на круизния сезон април-ноември на Морска гара Бургас акостираха 27 пасажерски кораби, на едни от най-големите оператори, като Royal Caribbean, Princess Cruises, MSC Cruises, Costa Cruises, Carnival Cruise Lines с общо обслужени 41 762 пътници. 

- Планирате ли изменения на таксите за обслужване на корабите?

Пристанище Бургас работи в конкурентна вътрешна и външна среда, като при привличането на товари, така и при круизните посещения. Основното направление, по което ще работим през 2015 година е възстановяване на конкурентоспособността на Пристанище Бургас в две насоки. Първата е в круизното направление, където със съдействието на държавата и частните компании, предоставящи морско-технически услуги, е задължително да се обединим и да работим за съпоставим с конкурентните ни Черноморски круизни пристанище дисбурсмент /общите  разходи за сметка на кораба при посещение в дадено пристанище/. Круизните посещения в дадено пристанище не са самоцел на корабособствениците, а възможност за допълнителни приходи от туровете на брега, респективно печалба. При липса на такава портът не е предпочитан. В тази връзка вече имаме взето решение за намаляване на цената на пасажерската услуга, която е свалена от 6 на 5 евро за всеки пътуващ. По-ниски цени ще плащат корабособствениците и при ползването на пилотските и маневрените влекачни услуги. В очакване сме и на решение на Министерски съвет за оптимизиране на тонажната такса за пасажерските кораби, вследствие на прието проектопредложение от страна на Управителния съвет на Държавно предприятие  „Пристанищна инфраструктура” от декември 2014 година. В товаро-разтоварното направление се стремим да запазим ценовите си нива атрактивни за клиентите ни, да им предложим нови услуги, както и  максимално да използваме  кейовия и тилов  складов капацитет. Това ще позволи да разширим номенклатурата на обработваните товари и привличането на нови товародатели. 

- Какъв е ефектът от откриването на "Зоната за свободен достъп" на пристанището?

Зоната да обществен достъп е открита за посещения от граждани само от  месец. Интересът към нея от страна на жителите и гостите на града е голям. Това е нормално и бе очаквано предвид на това, че тази територия бе недостъпна за бургазлии в продължение на десетилетия. Ежедневно има поток от посетители. Мнозина се възползваха и от почивните празнични дни за да посетят района на Морска гара, яхт порта и фара. Свободният достъп е само първата крачка от същинското  развитие  на зоната.  В средносрочен план развитието на Зоната включва изграждане на Модул 3 на Морска гара Бургас, специализиран за заминаващи пасажери, цялостна рехабилитация на вълнолома на пристанището, включващ и  пешеходна зона, монтиране на плаващи потнони и вълнобой за нови 69 лодкостоянки. 

Първостепенните обекти, изграждането на които предстои през 2015 година са: рехабилитацията и развитие на Марина Порт Бургас, включваща доизграждането на яхтения комплекс с още две самостоятелни ветроходни халета и нова вертикална настилка, цялостно благоустрояване на територията от 1 до 4 корабни места, съгласно утвърдения проект с пешеходни зони, озеленяване и зони за отдих. Друг изключително важен обект е реконструкцията на една от най-старите постройки на пристанището – Магазия 1 /закрит склад/ и превръщането и в „Морски културен център”. Той ще изпълнява функциите на втори пасажерски терминал с цел едновременно акостиране на два пасажерски кораба, както и ще приеме морския пристанищен музей. Ще  разполага с информационен и обучителен център, място за конференции и обществени събития, търговска и развлекателна зона с рибни ресторанчета и открити кафета.  С тези обекти Зоната ще става все по-атрактивна и желана целогодишно за посещения и разходки.  

- Какви инвестиции са планирани за 2015 г.?

- Инвестициите ще са насочени в изграждането на инфраструктура повишаваща ефективността на дейността при едновременното  обслужване на  круизния поток и товарите .

- Какви са очакванията за обема и структурата на товарите през следващата година?

В  „Пристанище Бургас” ЕАД се обработват кораби с насипни  и генерални товари като кокс, руди и концентрати, скрап, урея, чугун, цимент, изкуствени торове, каолин, захар, сол, метали, стоманени прахове, биг-бегси  и др. През изминалата 2014 година отчитаме  сериозно завишение при обработката на генерални товари, спрямо бизнес плана - 231 хиляди. За сравнение в бизнесплана за 2014 година заложеният товарооборот от генерални товари е 86 хил. тона, като ръстът е приблизително три пъти. Конкурентната среда, в която работи „Пристанище Бургас” ЕАД до голяма степен ще определи динамиката на размера и структурата на товарите през 2015 г. В пристанищен регион Бургас оперират седем пристанищни оператора. При тази  пазарна среда -  непроменящият се брой товародатели, обслужващи икономиката на Южна България, единствено с ценови нива и качество могат да бъдат привлечени товародатели. Очакванията за несигурна икономическа и политическа ситуация в региона на Черно море определено ще оказват негативно влияние върху обемите на товарооборота в региона. Независимо от това за 2015 г. очакваме 10% ръст на товарите спрямо 2014 година.

- Колко круизни кораба ще акостират на бургаското пристанище през следващата година? Очертава ли се ръст спрямо тази година?

- Пътническият терминал на Морската гара може да поема едновременно до 3 хиляди пасажери от круизен кораб и над 300 000 пасажера годишно. За следващата година са заявени посещения на повече от 30 кораба, като първият м/к „COSTA neo CLASSICA” с 1680 пасажери се очаква на 24 април 2015 година. Високите нива на дисбурсментите за 2014 година несъмненно ще се отразят на посещенията в краткосрочен план. Превръщането на Морска гара Бургас в световна круизна дестинация е дългосрочна кауза и цел, а при обединените усилия на държава, община, пристанище и частни компании е реално достижима.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови