Единайсетокласник режисира култов спектакъл

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

7 са учениците от Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф.Панчо Владигеров” Бургас, които спечелиха стипендии  в проекта „1000 стипендии" на Фондация „Комунитас" за учебната 2014/2015 година.

 

Изключителна стипендия  за  успешно защитени свои авторски проекти получиха Европа Ралева - 8 клас, специалност балет, категория „Изобразително изкуство” и Христо Хр. Симеонов – 11 клас, специалност „Актьорско майсторство” в раздел „Театрално и филмово изкуство”.

Христо Хр. Симеонов впечатли комисията със завършен авторски проект. Той е режисьор на пиесата „Дяволският остров” по Ласло Таби, която през целия отминал сезон се игра в пълни зали. С този спектакъл Христо постави началото на Младежки експериментален театър към Националното  училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”. Той представи и още един свой проект, който реализира като режисьор с Детска театрална студия „Приказен театър” -  пиесата „Случка с крокодил”. Младият талант се изявява и в една от главните роли в „Не падай духом”- спектакъл, който се играе на сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска” и е изцяло проект на Музикалното училище. Изключителната стипендия  е присъдена и за  ясните и категорични виждания на Христо, за това как се създава и ръководи един театър, как се ражда  едно представление, как се избира подходящ литературен материал и как се работи с актьори. Съвсем скоро той ще изненада почитателите на театралното изкуство с нов спектакъл. Този път погледът е насочен към Уди Алън.

Програмата е създадена, за да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които  проявяват интерес и  талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството.

"1000 стипендии" e поощрение не само на потенциала, дарбата и уменията, но и на оригиналността, аналитичността и стимулиращата образователна среда. 

 Стипендиите са 4 вида - основна, изключителна, поощрителна и специална.

Тази година поощрителна стипендия е отредена за Гергана Едрева, която е 10 клас, специалност виолончело и се състезава в област „Литература”. Параметрите на поощрителната стипендия са  виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до Форума на "1000 стипендии".

Две са  основните отличия и те са за Ралица Николова – 10 клас, специалност актьорско майсторство, област „Литература” и Искра Янкова – 12 клас, специалност пиано, област „История”. Параметрите на основната стипендия са 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 200 лева, право на консултации със специалистите на проекта и достъп до Форума на "1000 стипендии".

Специални стипендии получиха Мария Бакалова – 12 клас и Александър Джимджинов – 10 клас и двамата специалност актьорско майсторство, които показаха умения и знания в област „Театрално и филмово изкуство”. Параметрите на специалната стипендия  са 500 лева финансов стимул, виртуален ваучер за книги на стойност 400 лева, право на консултации със специалистите и достъп до Форума на "1000 стипендии".

Най-високата категория в конкурса се нарича Стипендия за изключителни умения и се състои от 1000 лева за цялата учебна година, 400 лева кредит за книги, възможност за писмени консултации с видни български учени и специалисти, и членство в обществото на „1000 стипендии”.

Въпреки, че  на този етап от  професионалното си развитие  Европа се е ориентирала към танца, тя не крие любовта си към рисуването. Баща и Костадин Ралев е художник и той е този, който я учи, насочва и критикува, този, който я провокира да се занимава с интересни и различни неща. В своя проект тя залага на дизайна и представи пред журито съвременни модни тенденции, събрани в над 30 скици и рисунки.

 Освен финансовия стимул, който фондация „Комунитас” предоставя на стипендиантите си, в резултат на опита през годините, е изградено и общество на стипендиантите. В него всеки един ученик може да потърси съвет за своето бъдещо развитие от хора вече минали по неговия път, да намери личности със сродни интереси, да разработи проект съвместно с други стипендианти, да участва в общи събития.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови