Какво не знаем за „българския папа”

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Дни преди процедурата по канонизация на папа Йоан ХХІІІ в Стария Несебър беше открита паметна плоча в негова чест. Надписът върху нея е: "От признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934".Живота и делото на монсеньор Анджело  Ронкали се свързва най- вече с Несебър и независимо от анатемата на Сливенският митрополит Йоаникий, признателните жители на курортния град поставиха паметна плоча.

 

Установените заслуги на Ронкали - апостолически делегат на Ватикана в България и бъдещ папа Йоан ХХІІІ, към България са безспорни.Младият католически кардинал поставя началото на трапезариите за бедни, самият той живее изключително скромно, като съвременниците си го спомнят как е пътувал в цялата страна с магарешка каручка.Изключителни са неговите заслуги за спасяването на българските евреи, защото Ронкали успява да убеди в тази кауза Вселенския патриарх в Истанбул и самия български цар. Дипломатичните му умения и мисията на живота му да обедини християните в цял свят го праща в най- различни кътчета на земята, а съборът, който организира вече като папа Йоан ХХІІІ му печели симпатиите и уважението на всички религии.Историческият папски събор променя коренно световните религии, а Ронкали получава от милионите християни по света прозвището "най- добрия папа".

По негово лично настояване Светият престол дарява целево за Месемврия през 1926 г. 500 000 лв. за организиране на кухни за децата на бежанци от Одринска Тракия и Егейска Македония, а до края на годината осигурява допълнително още 1 000 000 лв. по голямата част от която /700 000/ също са разпределени за Несебър. Всичко това се случва, след като Ронкали научава от вестниците /в."Македония"/,че смъртността на новородените /и в ранна възраст/ деца на бежанците от Одринска Тракия и Егейска Македония достига до 4 000 годишно.

По време на едно от посещенията си в Месемврия, виждайки иконата на Св.Богородица в несебърската църква, той така се прехласва, че си поръчва репродукция от нея, която го придружава през целия му живот. Покрай иконата Ронкали се влюбва в Несебър до степен да поиска аудиенция при папа Пий ХІІ пред когото заявява желанието си за промяна на архиепископската си титла. Получавайки папското благоволение, в прощалното си слово при напускането на страната ни на 25.12.1934 г. Ронкали заявява: „Аз измолих Светия Отец да мога да изменя Архиепископското си название с това на един китен кът, същински бисер на България: Месемврия. От сега нататък аз ще нося титлата не Ареополски, а Месемврийски архиепископ". Промяната на архиепископския титул на Ронкали от Ареополски на Месемврийски става след аудиенцията му при папа Пий ХІ на 27.11.1934.

В  Несебър има улица на името на католическия кардинал, а в Бургас Детски център носи името на „българския папа”

Добавете коментар


Защитен код
Обнови