Укрйна чака мир подписан от Путин

Виктор Янукович, представители на опозицията, както и на Европейския съюз и Русия, ще подпишат по обед споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна. Това беше посигнато след преговори между страните, които продължиха през цялата нощ в Киев. 

След най-кървавите дни от началото на антиправителствените протести в Украйна президентът Виктор Янукович най-накрая е склонен на някои отсъпки, за да бъде възстановен мирът в страната.

При разговорите е постигнато съгласие за изработването на пътна карта за излизане от кризата. Засега не е ясно, дали обаче Янукович е склонен да се съгласи с исканията за предаване на властта, нови избори и конституционна реформа. 

Късно вечерта Европейският съюз също успя да вземе решение да предприеме санкции срещу страната, сред които замразяването на сметки и забрана за издаване на визи. Австрия предприе индивидуални стъпки, като вече блокира сметките на украински олигарси. По непотвърдена информация снощи Виена е забранила на самолет с висши представители на властта в Киев да кацне на територията на страната. 

Само в четвъртък по официални данни на здравното министерство в Киев са убити 77 души, а 518 са ранените. По неофициални данни обаче загиналите надхвърлят 100 души само в столицата. В четвъртък властта вкара в боевете и снайперисти. Редица видеозаписи показаха, как те убиват хора по улиците в центъра на града. 

Сред загиналите има и лекари, които оказват помощ на посрадалите. Светът беше разтърсен от снимка на момиче с униформа на медицински работник, която беше простреляна във врата и малко преди да издъхне написа в Twitter "Аз умирам".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови