Кличко и Янукович превърнаха Киев в гробище

Улиците на столицата на Украйна и тази нощ бяха изпълнени с кръв от сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите. Активистите подпалиха барикадите пред парламента, за да се предпазят от ударите на специалните части. 

Хиляди демонстранти останаха и тази нощ на Майдана. Опозицията постави 24-часов ултиматум на президента Виктор Янукович да свика предсрочни парламентарни избори, след като най-малко двама протестиращи бяха убити при сблъсъци с органите на реда в сряда. 

Лидерите на протеста призоваха хората да останат на улицата докато крайния срок не бъде изпълнен. 

"Първото нещо, което искаме е Янукович да се оттегли от властта и второ, когато новото правителство дойде на власт, да го принуди да отговаря за своите решения и бездействие", заяви един от протестиращите пред местна телевизия. 

Премиерът Микола Азаров заяви, че властите в Украйна са искат конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците, но няма да приемат ултиматуми. Демонстрантите обаче нямат намерение да се оттеглят. 

"Строим барикадите, за да предпазим хората, които се събират на мирен протест. Специалните сили са твърде крайни в действията си срещу мирни граждани", казват гражданите. 

Сблъсъци и нарушаването на човешките права пораждат страх, че протестът може да стане още по-кървав. Световните лидери призовават непрестанно двете страни да намерят мирно решение на кризата. Вашингтон дори заплаши Украйна с налагането на санкции. 

Вече двумесечните протести в украинската столица започнаха, след като президентът Виктор Янукович отказа да подпише споразумение с ЕС и предпочете да укрепва връзките с Русия.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови