Данъчните погнаха президента

Данъчните са започнали пълна данъчна ревизия на държавния глава. "Приходната администрация вече няколко месеци извършва, пряко или косвено, проверки на президента, на членове на семейството му, както и на трети лица.

Поради неустановеността на режима на проверките, техният срок и актовете, с които се приемат резултатите от тези проверки, държавният глава изрично е настоял пред приходната администрация да му бъде извършена цялостна данъчна ревизия. Такава ревизия вече е започнала", уточниха от прессекретариата на държавния глава.

Всеки български гражданин може да бъде проверен за неговите доходи и имущество и за заплатените данъци. В това отношение държавният глава не прави изключение.

От прессекретариата допълват: "Същевременно действията на приходната администрация следва да са принципни и законни, както и да обслужват единствено целите, заради които се извършва по принцип една данъчна ревизия".

Росен Плевнелиев е призовал приходната администрация да се фокусира върху проверки и ревизии на рискови групи данъкоплатци, както и на политици, чийто стандарт на живот е във видимо противоречие с декларираните от тях доходи и имущество. 

Нещо повече – от администрацията му заявиха, че в конкретния случай, от досегашния ход на проверките на президента не станало очевидно, че те се извършват поради съмнение за неплатени данъци в рамките на периодите, които НАП има право да проверява. 

Проверката на НАП е предшествана от друга, свързана с финансовите операции на Плевнелиев. През ноември стана ясно, че ДАНС ще проверява офшорни компании, свързани с него заради съмнения за пране на пари.

В ДАНС бяха получили сигнал от Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка със съмнения за извършени нарушения от Wyclef holding и Stallberg investments по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и данъчното законодателство. 

Тези съмнения се отнасят до скандални сделки на двете кипърски офшорки с акции на контролираната преди от президентския приятел Иво Прокопиев "Каолин".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови