Пристанищен шеф влиза в съда за крупни измами

Бивш дипломат и пристанищен директор от Бургас застава пред Окръжния съд за особено крупна измама днес. Красимир Грудов и синът му Александър са подсъдими за това, че продали на англичани виртуално вилно селище в село Рудник. Става дума за „Солт Лейк сити”, което било продавано на картинка на британски клиенти. През 2006-а година, когато бе бумът на продажбите на англичани на наши недвижими имоти, са осъществени и въпросните сделки. Потърпевши са десетина британски семейства, превели на фирмата на баща и син Грудови - "Си Аи Си интернешънъл" повече от 218 хиляди лева. В замяна те получили картинки на 3D файлове, а въпросното селище не е построено и до момента. 

Делото не можа да тръгне през август миналата година. След четири години разследване ужилените англичани не се явиха на първото заседание по делото. Близки до сем. Грудови заявиха, че самото обвинение е скалъпено и ще падне в съда. Парите са събирани от английските брокери, които са презентирали вилното селище, а не от българите, казват те. Освен това част от измамените са си получили парите. 

Красимир Грудов е доктор на науките, защитил е дисертация във Всесъюзния научноизследователски институт по рибно стопанство и океанография в Москва. Бивш дипломат в Сингапур през 90-те, бивш директор на Безмитната зона, работил е като началник на териториално звено в „Пристанищна администрация” – Бургас и е бил в Управителния съвет на НК „Пристанища” 2004. 

Синът му Александър е възпитаник на престижния лондонски Кингс Колидж. Според търговския регистър той е съдружник с близки на депутата от ДПС Йордан Цонев. Във „Виеи” ООД е съсобственик с Валентин Йорданов Цонев – син на депутата. В „Солт Лейк кънтри клуб – България” е с Валентин Борисов – съпруг на братовчедка на жената на Цонев. Александър Грудов се занимава и с възобновяеми енергийни източници и строеж на голф игрища.

Според обвинителния акт на Бургаската окръжна прокуратура, Красимир и Александър Грудови са действали „при условията на продължаване на престъпна дейност, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у лицата, че ще им осигурят имоти във вилно селище „Солт Лейк сити” в село Рудник, област Бургас, като не са имали намерение и възможност за това, с което са причинили нана лицата имотна вреда общо в размер на 74 109 английски паунда с левова равностойност в размер на 217 652 лева”. 

Според прокуратурата измамата е в особено големи размери, представлява особено тежък случай, а бащата и синът са се „сговорили предварително за нейното извършване”. 

По време на сделките англичаните не се срещат очи в очи с продавача. Цялата комуникация е по пощата. Доверчивите чужденци получават документация, подписват я и я връщат на българския адрес, посочен в договорите. 

Първоначалната авансова вноска от 30% от стойността на целия имот и се превежда, след като документите са подписани. Имотите си чужденците чакат цели три години – от 2006 до 2009-а година, когато разбират, че са измамени и се оплакват в съда. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови