Първа копка на пречиствателно съоръжение в Пирне

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Областният управител Вълчо Чолаков и кметът на Община Айтос Васил Едрев направиха първа копка на модулно пречиствателно съоръжение за отпадъчни води в село Пирне, община Айтос.

Финансирането е по проект на Общината за 300 хил. лв от Държавен фонд "Земеделие". 

Община Айтос ще дофинансира строителството, което ще приключи в края на м. май т.г., обеща по време на церемонията Райко Калпачков, представител на една от фирмите изпълнители - "Хидрострой" - Варна. 

Проектът за изграждане на пречиствателната станция е продължение на проекта на Община Айтос за изграждане на канализация за отпадъчни води в с. Пирне, финансиран по Програма за развитие на селските райони на стойност 2 433 362,40 лв. 

Той беше успешно финализиран през миналата година, включително с домовите отклонения. 

Новата канализация, обаче, може да бъде въведена в експлоатация едва след изграждането на пречиствателното съоръжение, каза кмета Васил Едрев след водосвета, отслужен от иконом Ромил Негозов. Той напомни, че средствата за изграждането на съоръжението са били гласувани в общинския бюджет, но за да спестят бюджетните харчове, администрацията и Общинския съвет, в продължение на година и половина, са водили преговори с Държавен фонд "Земеделие" за финансиране на строителството. "Надявам се, през юни т.г. да открием пречиствателната станция и канализацията на с. Пирне да бъде въведена в експлоатация.", заяви още градоначалникът и настоя пред фирмата-изпълнител да строи по-бързо и по-качествено, за да могат пирненци още това лято да използват новата канализация.

На събитието присъстваха много жители на селото, Председателят на Общински съвет - Айтос Ружди Хасан, общински съветници и представители на различни политически сили и обществени организации. 

Областният управител Вълчо Чолаков поздрави кмета, администрацията и местния парламент за инициативността. "Моето лично желание, както и на всички, които живеете в Пирне е да има повече такива първи копки и повече открити нови обекти. С респект и към двамата кметове, на Общината и на населеното място, им пожелавам само след няколко месеца да открият този обект. И малко благородно ви завиждам, тъй като разбирам, че сте първото село в общината с такова съоръжение. Затова трябва да сте горди и да сте благодарни на вашите администратори.", обърна се  губернаторът към пирненци.

Представителят на фирмите изпълнители, Райко Калпачков обеща качествено изпълнение на обекта. Пирненци пък го предупредиха, че ще бъдат коректив, и всеки ден ще наблюдават напредването на строителните дейности.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови