Легендата за Бастет оживя във филм

Потребителски рейтинг: 3 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Първият пълнометражен документален филм за Малко Търново „Царството на светлината“ е номиниран

за Голямата награда в конкурсната програма на Международния фестивал за туристическо кино „На Източния бряг“, който ще се проведе във Велико Търново от 2 до 4 април.  Режисьор и сценарист на филма е Степан Поляков, главен оператор - Момчил Александров, композитор Симеон Германов, в актьорския състав блести Росен Пенчев, записан е с магическия глас на актьора от Би Би Си Тери Рандъл.

Един мит все още живее в горите на Странджа. Това е легендата за загадъчната египетска принцеса Бастет. След дълго и изпълнено с много опасности пътуване по река Нил, принцесата достига до брегове на Черно море. Там тя най-накрая намира това , което търси. Мястото, където царува вечен мир и светлина. Където слънчевите лъчи винаги пробиват през облаците. Принцеса Бастет въплъщава животворната сила на слънцето в митологията на Древен Египет. Тя е част от пантеона на бог Ра- дъщерята на Слънцето. Заради множеството трагедии, случили се в района, много местни смятат, че проклятието на фараона дебне навсякъде- дори и на българска земя. Проклятие ли е това или божествена мъдрост? В древни времена Черноморието е било стратегически център за търговия с ценни стоки. Царево е било оживено пристанище. Било въпрос на време по бреговете да акостират и първите пиратски кораби. Странното е, че тук дори пиратите достигнали просветление.

Странджа е специално място, където слънцето изгрява и пропъжда дори и смъртта. Една необикновена история за един град, изпълнен с магия оживя във филма „ Царството на светлината“.

За големия успех на филма се похвали на фейсбук страницата си кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови