Районният съд в Малко Търново стана на 1 век

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Районен съд – Малко Търново бе удостоен днес с „Почетения знак на община Малко Търново” за „принос за съхраняване и развитие на ценностите на демократичното общество и за повишаване доверието в съдебната система в общината”. Отличието е израз на уважението на местната власт към Районен съд – Малко Търново като стожер на държавността, във връзка със неговата 100-годишнина. 

 

Предложението бе гласувано единодушно от Общинския съвет на община Малко Търново на тържествена сесия днес. Тя се проведе в навечерието на празничното честване на юбилия на съда, което ще се състои на 24.10.2014 г. Общинските съветници изразиха гордостта си, да бъдат съвременници на тази знаменателна годишнина на Районен съд – Малко Търново, на традициите, които той е наследил и предава на поколения магистратити. В приветственото слово бе обърнато внимание на историческите събития, довели до издаването на Указ №25 от 17.10.1913 г. на цар Фердинад, въз основа на който е създаден Мирови съд в Малко Търново. Местната общност приема юбилея не само като равносметка, а и като „прозрение в бъдещето на града и общината, с очакването, че натрупаният опит и авторитет са повод за самочувствие и задължение да бъдат продължени и развити най-добрите традиции в името на демокрацията и законноста”. Изразена бе признателност към видни юристи, знакови личности и общественици, родом от Странджанския край, които са оставили трайни следи в историята на българското право от Освобожединието до наши дни. Сред тях тях са дипломатът по уреждане на бежанските проблеми Стоян Шивачев, обществениците и юристи Петър и Никола Драгулеви, Владимир Бурилков, Михаил Певтичев и Тодор Бурилков, революционерът Стоян Сталев, Васил Мръчков – главен прокурор на Народна република България и работилият тук като адвокат Иван Татарчев – Главен прокурор на Република България и др.

Председателят на Районен съд – Малко Търново съдия Мария Москова благодари на Общинския съвет и заяви, че „за своята 100-годишна история, всеки магистрат и съдебен служител в него съвестно и отговорно е изпълнявал възложените му задачи,  като е влагал цялото си усилие, старание, възможности”. Затова не е случайно, че много личности – ръководили или работили в съда, са стигнали до върховете на съдебната система – Милуш Бараков, Стефан Константинов, Мелкон Мелконян, Димитър Димитровд, Асен Гюзелев, Яни Бахчеванов и други.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови