В Странджа боядисват по 150 яйца

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На Велики четвъртък се боядисват яйцата. Стопанката в Странджа, с помощта на децата си боядисва около 100-150 яйца, в зависимост от членовете на семейството си. Яйцата се оцветяват само в червено и жълто.

Тези цветове се получават от сварени листа на круша, смрадлика, брош, мечо ухо, лапад и от люспите на кромид лук. По желание те се рисуват с восък преди варене. Първото боядисанo яйце се пази до следващия Великден. Жителите от населените места в Странджа планина са една от малкото български общности запазили традициите през годините.

Важен момент в обредността е боренето с яйцата. Според поверието победителят ще бъде здрав през цялата година. В неделя църковните камбани бият тържествено. Играят се великденски хора. Момичетата и момчетата се люлеят на люлки - въртиколници. Посещават се роднини и близки, на които се носят боядисани яйца и козунак.

Мало и голямо отива на Празничните литургии в православната църква "Успение Богородично" и католическата църква "Света Троица", Великденски хора и люлки – въртиколници в центъра на града.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови