Цветът на българския фолклор превзема Созопол/ СНИМКИ/

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Втори ден продължава конкурса от Националния фолклорен  фестивал „ Созополска дъга“ . Днес участниците ще представят красотата на българските народни танци от различни фолклорни области. Сред най- атрактивните изпълнения, публиката очаква представянето на групите за традиционен фолклор,които ще представят народни обичаи, обреди и ревю на национални костюми.

 

Националният фолклорен фестивал, който има конкурсен характер бе открит в Деня на Християнското семейство  от заместник кмета на община Созопол Катя Стоянова. Тя поздрави участниците и им благодари за любовта към българския фолклор и народна музика. „  Няма по- красива и въздействаща музика от българската народна музика и затова съм уверена, че чрез вашия талант тя ще докосне сърцата на всички зрители . Созопол има много фестивали, които през годините община Созопол подкрепя, надявам се че фестивалът „ Созополска дъга“ ще заеме своето място в културния календар на община Созопол.“- заяви в приветственото си слово Катя Стоянова. Тя пожела успех и отлично представяне на участниците и техните ръководители . Отправи  и поздравления от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, като подчерта, че в негово лице те имат пълната подкрепа, за да представят своя талант и да популяризират българския фолклор.

До края на деня своите изпълнения пред журито и публиката на Созопол ще представят танцовите групи, състави и ансамбли от цялата страна.

50 групи и състави и близо 200 индивидуални и камерни изпълнители участват в първото издание на националния фолклорен конкурс. Участниците се представят в пет възрастови групи от 5 до 25 години. Най- много участници има от Бургас и Варна. Най- добрите изпълнители, музиканти и танцьори от от Добрич, София, Балчик , Карнобат, Несебър, Долно Езерово и др. взеха участие във фестивала. Община Созопол се представя със 170 участници- индивидуални и групови.

Гала концертът с участието на лауреатите ще се състои от 18.00 часа в залата на НЧ“ Отец Паисий“.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови