Созополски параклис с дарение от Божидар Димитров

Камък с кръст от мястото на битката при Дойран ще краси новостроящия се параклис в Созопол, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. 

 

Преди няколко дни в Созопол местният ротариански клуб, започна със свои средства изграждането на параклис „Св. Георги Победоносец” – покровител и патрон на Българската армия. 

Параклисът, в красив неосредновековен стил, ще бъде построен в Новия град, където все още няма енорийски християнски храм, въпреки че там живее по-голяма част от населението на града, докато в Стария град има три действуващи храма и 27 параклиси, разказа проф. Божидар Димитров. 

Като дарение за храма, директорът на Националния исторически музей е изпратил за вграждане над вратата на храма голям бял варовиков блок със скулптиран на него кръст за храброст. 

 "Камъкът е взет от хълм над Дойран, където са били позициите на Българската армия през 1913 и 1915 - 1918 г., и където българските войници и офицери са спечелили най-голямата българска военна победа в четиринадесетвековната история на страната", каза Божидар Димитров. 

Той подарява на храма и две икони. Едната е на патрона на църквата „Св. Георги”, а другата на „Св. Тервел”- първия български светец, който след една блестяща военна победа в 708 г. край Поморие, присъединява завинаги Южното Черноморие със Созопол към България

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови