Странджа предлага на туристите маршрут „Птици“ /снимки/

Природен парк Странджа вече предлага на гостите си нов маршрут.

На 5 май, в ранните часове на деня, група от Бургас премина по маршрут „Птици” с изходна точка Синеморец. Трасето следва десния бряг на река Велека до вливането и с красиво устие в Черно море. Преходът бе съчетан с инициатива за почистване на местността по повод Световния ден на екологията. Главният специалист - биолог към ДПП „Странджа” Милен Рашков бе един от водачите на групата.

Маршрутът предлага уникални гледки и отлична възможност за наблюдаване на водолюбиви птици. Изградените по него точки дават информация за птиците в района, запознават туристите с биологията и поведението на видове като малък гмурец, речен дъждосвирец, тръстиково шаварче и др. Районът, по който минава този маршрут, е част от втория по големина миграционен път в Европа – Via Pontica, затова е изградена и специална точка от която да се наблюдават големи ята едри и ловуващи птици.

Чрез проектът се осъществяват мерки  по опазване и възтановяване на местообитанията и видовете, подобряване на посетителската инфраструктура, образователни програми и подобряване и оптимизиране на управлението на защитената територия. Очакваният ефект е подобрена, запазена и възстановена естествена околна среда и развита екологична инфраструктура и природосъобразен туризъм.

В рамките на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа” са открити общо 11 маршрута, 5 от тях – интерпретативни, туристически маршрути за наблюдение на птици, прилепи, хищници и бозайници, в землищата на село Синеморец, Малко Търново, Заберново, Бръшлян, Кости, както и още 5 – от брега на морето към планината – землищата на Резово, Варвара и Ахтопол.

 

Автор Мария Недева

 


Добавете коментар


Защитен код
Обнови