40% от туристическите фирми у нас са в сивата икономика

Над 40% от фирмите, занимаващи се с туризъм у нас, са в „сивата”икономика. Част от тях са собственост на чуждестранни физически и юридически лица, които организират екскурзии по нашето Черноморие, без да са регистрирани и без да плащат данъци. 

 

Най-често такава дейност развиват нелегални фирми от Полша, Чехия и Русия, като някои дори си имат офиси по Черноморието, „маскирани” като информационни центрове. 

Затова едно от предложенията на Регионалната бургаска туристическа камара (БРТК) към новосформираното Министерство на туризма са свързани със създаването на Държавна инспекция по туризма, която да контролира дейността на работещите в бранша.

„Освен закони, трябва да има и строг контрол, упражняван от Икономическа полиция, браншовите организации и самото ресорно министерство. Всяко лято цели автобуси с чуждестранни граждани пристигат по нашите курорти. Туристите се настаняват по хотели и квартири, без никой да следи какви приходи се генерират от тази дейност. Това ощетява националния бюджет и създава нелоялна конкуренция пред законно действащите туроператори”, коментира Иван Иванов, председател на БРТК.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови