Беларуските туристи не могат да стигнат до българското море

Ще загубим над 9 хиляди туристи от Беларус, предупреди Иван Иванов – председател на Бургаската туристическа камара. Това са тези, които пътуват с автомобили и автобуси и масово се отказват от пътуването за България през Украйна.

 

В западната част на Украйна има не малко случаи на спиране на коли с не украинска регистрация, в частност Беларус от неизвестни въоръжени хора с цел изнудване и ограбване.

Родителите са притеснени за живота на своите деца и категорично се отказват от пътуването им за България през територията на Украйна.

Белоруските туроператори са разработили нов маршрут: Беларус – Полша – Словакия – Унгария – Румъния – България.

Проведени са срещи с консулите на тези страни за издаването на шенгенски визи, но те нямат готовност да издават нужните количество и не са технически оборудвани за такава натовареност.

Само за една фирма това са 13 автобуса на седмица, 48 човека или общо за сезон 2014 г – 9 208. Цялото това количество на туристи можем да загубим и да се насочи и да се насочи към други дестинации.

Камарата е подготвила писмо до Министерския съвет с предложени два варианта за разрешаване на проблема. При първия туристите от Беларус да преминават по определения маршрут транзит през шенгенското пространство на държавите с български визи.

Вторият е да се договорим за издаване на шенгенски безплатни визи, както са българските в едно от консулствата в държава, включена в маршрута.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови