Откриват спешна помощ в 10 бургаски общини

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В област Бургас  ще има спешна помощ в 10 от 13 общини, каза здравният министър д-р  Таня Андреева на среща с медици и кметове в Бургас. Спешни филиали ще има в Сунгурларе, Руен, Царево, Созопол, Несебър и Средец.

Спешни отделения в болниците пък ще се изградят в Айтос, Поморие и Карнобат, Център за спешна медицинска помощ ще има в самия град Бургас. Там ще е разположен и болничният комплекс в областната клиника. Този тип структури станаха по-известни като малки Пироговчета. Идеята на здравно министерство е в него да се обслужват 90 % от спешните пациенти в региона.

По време на дискусията стана ясно и че спешните отделения ще останат на подчинение към самите болници, както е в момента. Това беше един от основните спорове между специалистите. За да се подобри още повече спешната помощ в страната, д-р Андреева предвижда на всеки две-три години да подменя 30 % от линейките у нас, както и да се подготвят парамедици и лекарски асистенти, които да влязат в системата. Обучението на първите ще започне през септември тази година. Освен това се предвижда в линейките да има възможност и за консултации в реално време със специалистите в болниците. От здравното министерство водят и разговори с МВР, за да подобрят обслужването на тел. 112. Идеята им е в колцентровете да се назначат здравни диспечери, които адекватно да пресяват спешните медицински обаждания. Сега заради липсата на подобни кадри се стига до забавяне от 15 минути при някои обаждания, каза д-р Андреева.

Кметът на Бургас Димитър Николов одобри плановете на здравното министерство за промени в спешната помощ. Неговите колеги от по-малките общини обаче поискаха в областта да се въведат още спешни филиали, освен предвидените. Приморско става 100 000 души през летния сезон и ние искаме да имаме филиал, каза градоначалникът му Димитър Германов. Д-р Андреева заяви, че чака предложенията им писмено, за да може да се съобрази с тях.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови