В МБАЛ „Дева Мария” Бургас ще обучават медици

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 С отлична оценка от Министерството на здравеопазването съдовата хирургия и урология към МБАЛ „Дева Мария” бяха акредитирани като база за обучение за следващите 5 години.

Това съобщи прокуристът на болницата Нели Атанасова. Специалност по двете дисциплини ще могат да добият магистър-лекари, които желаят да се развиват в тези хирургични направления. 

  Това решение на министър Андреева е взето след извършена акредитационна оценка от комисия за условията, които предлага бургаската многопрофилна болница за активно лечение „Дева Мария” . 

 Отделението по урология в лечебното заведение е най-новото в болницата, което  съществува едва от две години.  То бе създадено и оглавено от известния уролог, дългогодишен кадър на Военномедицинска Академия-София(ВМА) д-р Дичо Калоянов.  С разгъването и организация на работа в отделението се въведоха и  иновативни методики за диагностика и лечение на заболявания на пикочо-половата система.  За първи път в Бургас се приложиха лазерна литотрипсия (разбиване на камъни в уринарния тракт), включително гъвкавата уретерална и бъбречна скопия и трипсия на камъни. Д-р Калоянов притежава богат опит като изследовател в клиничните проучвания в областта на урологията. Внедрените нови методи  позволяват обучението на специализантите да се осъществява на високо професионално ниво. 

 

 Оделението по съдова хирургия функционира от месец февруари 2011г., като към момента на разкриването си е било единственото такова в Бургас и региона. За негов началник е избран д-р Борислав Денчев, д.м. Тогавашният национален консултант по съдова хирургия проф. Тодор Захариев, д.м.н  е методичен ръководител. За периода от както функционира са извършени знакови операции в съдовата хирургия. В болницата се прилагат успешно най-модерната катетаризационна техника за безкръвно лечение на напълно запушени артерии. Извършени са уникални не само за града, но и за страната сложни артериални операции. Обучаващите се специалисти ще имат възможността да черпят знания и придобият умения  от висококвалифициран екип от лекари, на най-добрата и съвременна апаратура. 

 

 И в двете отделения се работят рутинно най-сложните и тежки случаи, като клиничната база дава възможност за научна работа, уточни прокуристът г-жа Атанасова. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови