Болни от левкемия на хапчета за 27 бона месечно

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

През аптеката в ДКЦ 2 в Бургас минават близо 7 000 пациенти месечно. Около 1 200 от тях ползват безплатни лекарства, част от които за редки и специфични болести. Лечението за тях всъщност е изключително скъпо.

4 флакона от лекарство, нужно за месечното лечение на болен от левкемия например излиза над 27 000 лв. „Осигуряваме лекарството, защото пациентите с тази тежка болест разчитат на нас и знаят, че тук ще го намерят. За него идват  от Бургас, от селата, сред тях и пациенти на хемодиализа“, разказват фармацевти от аптеката в бившата Трета поликлиника. 

Не по-евтини са и лекарства за редица други болести. Опаковка за артрит е над 1 600 лв. Приблизително толкова е и медикамент за остеопороза. Около 6 000 лв. пък е сумата за пациент с рядка кръвна болест. 

Част от тези специфични лекарства могат да се намерят само в тази аптека. Причината е, че заради свития пазар масово останалите не могат да си позволят да „затварят“ средства за толкова скъпи лекарствени позиции. При това, не печелейки нищо от продажбата, с изключение на 2 лева за обслужване на рецепта. В същото време аптеката си връща парите, дадени за тях едва след 2 месеца от касата. Болните не плащат нищо, тъй като медикаментите са по здравна каса. 

Голяма част от потока в аптеката в ДКЦ е от пациенти на лечебното заведение, дошли на преглед от близките села и градчета. За тях е голямо удобство да си купят нужните лекарства на място, без да обикалят напразно из града.    

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови