Как фармацевтичните гиганти промиват мозъци

Повечето хора са нащрек, когато става въпрос за насочена пряко към потребителите реклама на лекарства, започва коментарна статия, публикувана в сайта alternet. 

 

Повечето от нас знаят много добре, че пеперудите, залезите и кученцата в телевизионните реклами са предназначени да отвлекат вниманието ни от страховити термини като "кръвен съсирек", "сърдечен удар", "инфаркт", "припадък", "животозастрашаваща алергична реакция" и "смърт". Като цяло сме наясно, че повече от половината реклами и рекламни съобщения ни казват защо всъщност НЕ искаме да попитаме нашия лекар за новото лекарство-чудо.

Небрандираната, скритата реклама, обаче е много по-коварна и опасна. Вместо да продава лекарствата, тя продава заболяването, което от своя страна генерира лекарствени продажби. В тези клипове понякога дори не е нужно да бъде споменато името на самото лекарството, описанието на болестта е достатъчно да накара „потребителя“ да потърси чудодейното лекарство в аптеките.

Такъв тип завоалирана реклами често се появяват от името на организации и структури като Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Те дори могат да работят като безплатно обявяване на обществена услуга, благодарение на очевидно алтруистично съобщение.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови