Руснаци гониха злите сили на плажа в Бургас /снимки/

Обичая Масленица отпразнува руската общност в Бургас.

 

Десетки руски граждани, живеещи в Бургас и в градчета от Южното Черноморие се събраха на края на Северния плаж днес на обяд.

Масленица съвпада с българския християнски празник Сирни заговезни и на него също се иска и дава прошка. Това разясни Наталия Аринова – управител на център „Русская реч“ и организатор на празника.

Руски песни, много танци и руски чай, палачинки и блини, белязаха атмосферата на събитието на плажа.

Дългата маса бе опъната покрай нарисуваната с графити стена на бившия Евин плаж. В артистичната програма бяха включени децата, които се забавляваха с игри, танци и дърпане на въже.

Накрая празникът завърши със запалването на сламеното чучело – Масленица.

Масленица е един от най-старите руски обичаи. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона - зима и пролет. 

По време на Масленица се яде повече, защото това са последните дни преди дългия пост. На празничната трапеза, освен традиционния самовар, задължително присъстват пчелен мед и домашно приготвени руски пирожки и масленици - тестен сладкиш, подобен на палачинка. Името на ритуала идва както от палачинките, които жените приготвят специално за случая, така и заради сламеното чучело - масленица.

Празникът завършва със запалването му, което е символ на отиващата си зима и прогонването на злите сили. След като чучелото изгори, а злите сили са прогонени, най-смелите прескачат огъня за здраве.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови