Осъденият съдия Вълков болен, иска спиране на делото

Адвокатите на бившия председател на Административен съд-Бургас Атанас Вълков

поискаха спиране на делото срещу него, съобщи "Съдебни репортажи". Защитата излезе и с алтернативно искане – процесът да бъде отложен за по-дълъг срок. Причината е влошеното здравословно състояние на подсъдимия, който през ноември 2013 г. бе осъден на три години и половина затвор.

Вече няколко пъти делото в Софийския апелативен съд (САС) се отлага, тъй като Атанас Вълков държи да присъства на процеса. В края на седмицата САС изслуша при закрити врата заключението на вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза на Вълков. Тя трябваше да установи дали той може да участва в процеса. Съдът обаче отхвърли исканията на защитата с мотив, че въпреки наложителната оперативна намеса, която Вълков трябва да претърпи, състоянието му не е тежко и няма основание нито за спиране на производството, нито за дългото му отлагане във времето.

В началото на ноември 2013 г. бившият председател на Административния съд в Бургас беше осъден на три години и половина лишаване от свобода от състав на Софийския градски съд. Той беше признат за виновен, че е използвал фалшиви документни и че като длъжностно лице е използвал служебното си положение, за да си набави облага.

Председателят на Административния съд Атанас Вълков бе арестуван през март 2011 г. До задържането му се стигна, след като магистратът сключи предварителен договор за продажба на имот на край Несебър за 2.2 млн. евро, а купувачът на парцела бе служител под прикритие. От прокуратурата твърдяха, че Вълков е съставил и използвал фалшиви документи, за да придобие незаконно имота от 12 декара в района на базата на Националната спортна академия до Несебър. За целта той е фалшифицирал искова молба от името на чичо си Димо Ненков, с която е искал възстановяване на собствеността по съдебен път. 

В обвинителния акт е записано, че Вълков изготвил и фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. След това фалшифицирал и пълномощни от името на останалите наследници – негови роднини, в които било отразено, че те ще бъдат представлявани от един адвокат – Иво Бинев. След като съдът възстановил имота на наследниците, Вълков представя и предварителен договор, в който е посочено, че дяловете на наследниците са продадени на майка му Руска Вълкова. Няколко месеца по-късно предварителният договор е признат от съда за окончателен.

Заради тази далавера през 2011 год. Вълков оглави класацията за най-скандалните съдийски случаи и получи прякор "Момчето на мама".

Добавете коментар


Защитен код
Обнови