Божидар Димитров разби суеверията в Черноморец

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Мощите на св. Николай Чудотворец,  закрилник на Черноморец, пристигнаха в града и събраха стотици вярващи в курортното градче. Директорът на НИМ Божидар Димитров предаде новите мощи на светията на отец Стилян от църквата „Св. Никола”.  "Знаех каква загуба беше кражбата на предишните такива за отец Стилиян и вярващите хора в Черноморец. Използвах възможностите си да бъдат докарани нови свети мощи, а това е уникално в световната практика - толкова скоро след първите, да пристигнат нови", каза проф. Димитров. Той не споделя мнението, че природните катаклизми през последните седмици са свързани с кражбата.  Според него това са нормални климатични явления, които местните познават от много години. "Сега пораженията са по-големи, защото хората са повече и я нямаше тази сериозна инфраструктура", допълни професорът.

Историкът гледа с насмешка на суеверията в градчето,свързани с кражбата на мощите, но вярва,че те носят душевен мир и подсилват вярата на местните християни.

Новите мощи представляват ампула с няколко капки телесна течност, наречена „манна”, които всяка година на 9 май изтичат от иначе херметично затворения саркофаг на светеца, положен в края на ХІ век в този храм в град Бари. Заедно с ампулата е връчен и сертификат за автентичност. Припомняме, че старите бяха откраднати в началото на юли от ковчеже в църквата. В него са били и мощите на  Св. Спиридон, както и сумата от 70 лева.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови