Украинските бизнесмени се заселват във Варна и Бургас

Събитията в Украйна накараха българската общественост да фокусира вниманието си и върху живота на хилядите украинци от български произход.

Оказва се, че сънародниците ни в Украйна се радват на сравнително добър стандарт на живот. Много по-добър от този на българите в Молдова, а може би и в сравнение с българите у нас. Те живеят предимно в селата, а там колхозното имущество не е разграбено и разсипано, както стана в България. Съветските селски стопанства са трансформирани в агрофирми, работещи по пазарно-кооперативни правила. Това, в съчетание с плодородната земя, дава много добри реколти, главно жито и слънчоглед, като голяма част от продукцията се изнася най-вече в Турция, което означава срещу твърда валута. Това осигурява добри доходи на селяните, а българските села в Украйна имат население от 3 000 до 10 000 души.

Българите в Украйна не са само селяни,сред тях има висококвалифицирани специалисти и успешни бизнесмени. През последните години много младежи завършват висшето си образование у нас. Бизнесмените предпочитат да се заселват и развиват свой бизнес във Варна и Бургас.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови