11 000 бургазлии против затварянето на аптека за скъпи лекарства

Местната власт в лицето на част от общинските съветници и ръководството на ДКЦ 2 напълно игнорират волята на близо 11 000 бургазлии, покрепили подписката за запазване на аптеката в здравното заведение.  Вместо да се съобразят с гражданската позиция, местните избраници, позовавайки се на формални доводи, спряха нов конкурс за наемател на аптеката, алармираха от Инициативния комитет, организирал подписката. Срещу съществуването на аптека в ДКЦ-то се обявява и управителят на здравното заведение д-р Илка Баева. В публично нейно становище по отношение на подписката тя е категорична: „искането не следва да бъде уважено“.

Хората са разочаровани от д-р Баева, която с лека ръка пренебрегва желанието на десетки хиляди болни, налагайки единствено своите основания, облечени в „Стратегия за развитие на лечебното заведение“. Според най-новата стратегия,  ДКЦ-то започнало преустройство, което „налага“ на мястото на аптеката да се обособи регистратура за Рехабилитационно отделение. Преди година пък аптеката трябваше да се изнесе заради разкриване на Център по Образна диагностика. Обезпокоени от случващото се, от местната гражданска инициатива сезираха за казуса омбудсмана Таньо Атанасов. „Нищо ли не значат за управниците ни подписите на близо 11 000 бургазлии, които искат в ДКЦ-то да има аптека? От интернет научихме, че комисии в ОбС са отказали да допуснат докладна на група съветници за нов конкурс за аптеката. В същото време управителят на ДКЦ-то води дело за отстраняване на сегашния наемател. И утре нищо чудно да се окажем без аптека“, притеснен е председателят на Инициативния комитет Костадин Русенов.

 От комитета са убедени, че спирането на нов конкурс е с абсолютно формални мотиви, които съмнително съвпадат с тези на д-р Баева. „Ако някой не иска аптека винаги може да измисли доводи. После ще се завъртят нови  реконструкции в ДКЦ-то и кой знае какво още“, негодуват от Гражданската инициатива. Още по-абсурдна за тях е друга „пречка“ за провеждане на нов конкурс – трябвало да се изнесе стария ползвател и помещението да е празно. От Инициативния комитет напомнят, че закривайки аптеката в ДКЦ 2, предлагаща скъпоструващи медикаменти за специфични и редки болести,  в Бургас ще остане само 1 такава аптека, което е в ущърб на болните.  „Ясно е, че се търси повод помещението за аптека да бъде освободено, дори с цената на това, там повече да няма аптека, а тя по смисъла на закона също е здравно заведение“, посочват от Гражданския инициативен комитет. 

И питат: кое е с по-голяма тежест за управниците ни – амбицията на управителя на ДКЦ 2 да закрие аптеката или волята на почти 11 000 бургазлии?  

Добавете коментар


Защитен код
Обнови