Лъжа: СЗО «стартира» нова вълна от COVID в България

Твърденията, че българското правителство получава нареждания от СЗО за изкуствено увеличаване на случаите на Ковид-19, не отговарят на истината.

СЗО няма правомощия да отправя заповеди и да се меси в националните политики по здравеопазване на държавите-членки.

ЧЕТЕТЕ ВЪВ Factcheck.bg

Нова вълна от неверни твърдения за „планиран” пореден пик на Ковид-19 в България набира сила от юни в социалните медии. За „поръчител” е посочена Световната здравна организация (СЗО), а „изпълнител” на „заповедта отвън” е българското правителство, което получава пари за привеждането на „плана” в действие.

Factcheck.bg провери валидността на тези твърдения и проследи каналите за разпространяването им след сигнал от читател. „Новината”, че лично Сергей Лавров е „разкрил” заповед от СЗО „да се стартира пандемията отново в България”, има над 11 000 взаимодействия във Фейсбук (общият брой коментари, споделяния и реакции) към 14 юли 2022 г., показва проверка с инструмента CrowdTangle. 

Това са трите основни опорни точки в поредната дезинформационна кампания по тази тема. Отделните неверни твърдения за ролята на СЗО са разнообразни: 

  • че е „поръчала” нова пандемия в България чрез изкуствено увеличаване на броя на болните
  • че организира умишлено заразяване чрез пръскане от самолети
  • че заговорничи с НАТО за организиране на нова пандемия.

В „планираното стартиране на пандемията“ основна роля е отредена на българското правителство. Според една от публикациите премиерът (вече в оставка) Кирил Петков е получил 1 милиард евро от СЗО за „заразяване на България и откриване на 4 биолаборатории”. В друга публикация е „цитиран” разговор между Петков и здравния министър Асена Сербезова:

Изфабрикуваните публикации често се позовават на анонимни „вътрешни“ източници на информация – например, предполагаеми пилоти, които знаят за заразяването чрез самолети, или машинисти, които твърдят, че в страната пристигат цистерни с „новия Омикрон”. Подобни напълно изфабрикувани публикации вече са опровергавани от Factcheck.bg. 

Цялата тази конспирация е “разкрита” пред българския народ, благодарение на Русия. „Цитирани” са високопоставени представители на руската държава като външния министър Сергей Лавров или министъра на отбраната Сергей Шойгу. Владимир Путин също „лично” предупреждава за самолети на НАТО и СЗО, които заразяват, или обявява арести на всички служители на СЗО. Подобни изказвания на разпознаваеми руски политици не могат да бъдат открити в посочените източници на информацията.

Може ли СЗО да „издава заповеди”

СЗО няма правомощия да издава заповеди към държавите, нито да се намесва в решенията, които те вземат. Основа на отношенията между организацията и държавите са Международните здравни насоки (International Health Guidelines), които са правно обвързващи и които дефинират правата и задълженията на държавите по време на международни здравни кризи.

Комуникацията от СЗО към държавите се осъществява основно чрез насоки и препоръки, които не са задължителни или правно обвързващи. СЗО има право да обявява пандемична ситуация в глобален мащаб, но не може да нарежда „затварянето” на държавите и обявяването на локдаун.

Обвиненията към СЗО в „действия срещу човечеството” устойчиво присъстват в дезинформационните послания за пандемията от Ковид-19 не само в България. Подвеждащата информация за „заповеди” на СЗО и „планиране” на локдаун е част от по-широк кръг дезинформационни послания, според които организацията цели да поеме пълен контрол върху живота на хората, използвайки пандемията. 

В своя проверка на фактите агенция “Ройтерс” опровергава дезинформация за „пандемичен договор”, чрез който СЗО цели да отнеме суверенитета на държавите и да въведе затвор за неваксинирани хора (повече за това четете в следващ текст на Factcheck.bg).

„Политифакт“ опровергава информацията, че американското правителство ще предложи всички държави да сдадат суверенитета си по отношение на националното здравеопазване на СЗО. Опровержения на още неверни или подвеждащи твърдения за СЗО можете да прочетете на български език тук.

Пътят на лъжливите твърдения в социалните мрежи

Източник на информацията, изпратена на Factcheck.bg от читател, е сайтът Novinitebg.eu. Той съществува от по-малко от месец – най-старата публикация в него е едва от 24 юни тази година, но оттогава има по пет-шест материала на ден, всичките подписани от „Николай Димитров“. Всички публикации са вариации на една и съща „новина” – за планирано изкуствено увеличаване на случаите на Ковид-19 в България. Други подобни сайтове са Faktibg.eu, Nowbg.eu и др. Всичките са почти идентични, с еднакви послания, изразени в много кратки текстове с главни букви и с правописни, граматически и пунктуационни грешки. 

Сайтовете са направени на платформата WordPress, нямат посочени собственици и екип. Публикуват голям брой подвеждащи или напълно изфабрикувани материали по актуални теми за много кратко време, които после активно се разпространяват в социалните мрежи. 

Особено активна по темата е групата “Излизане от СЗО и НАТО”, създадена на 9 юни тази година. Администратор на групата е страницата “Антимедия”.

„Антимедия“ администрира значителен брой фейсбук групи. Прави впечатление, че на фона на сравнително скромния брой членове на останалите групи, новосъздадената „Излизане от СЗО и НАТО“ е успяла да привлече над 9 300 членове само за пет седмици.

Проверено:

Твърденията, според които СЗО и българското правителство организират изкуствено увеличаване на случаите на Ковид-19 в България, не отговарят на истината.

Тези твърдения идват от псевдоинформационни сайтове, които тенденциозно разпространяват еднотипни напълно изфабрикувани съобщения. СЗО няма правомощия да издава заповеди към държавите-членки, нито да се намесва в решенията, които те взимат по въпросите, засягащи общественото здравеопазване и предприеманите кризисни мерки.