Лесовъди срещу горските пожари: Правят минерализовани ивици и прегради

ЮИДП Сливен разполага със 17 оборудвани противопожарни автомобила, които при възникване на пожар в горския фонд са изпращани в помощ на противопожарните служби за потушаване на огъня в труднодостъпни терени.

Това сподели за meduzata.com инж. Жельо Марев, зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие.

В гасенето на големите пожари участват всички дежурни служители на териториалните поделения, на централното управление и на мобилните екипи.

През 2017 г на територията на РДГ Бургас са възникнали 28 пожара. Изгорели са общо 4840 декара в горска територия. Пожарите са низови, като върхово са преминали на 283 дка.

Причината за възникналите пожари е небрежност при боравене с огън на открито, обясни Марев.

Голяма част от пожарите са в следствие на почистване на пасищни комплекси с високооборотни шредери, които възпламеняват искри.

На територията на РДГ Бургас през 2017 г. са предприети мерки срещу пожарите – направени и поддържани са бариерни противопожарни прегради – 20 км, лесокултурни противопожарни прегради – 126 км, минерализовани ивици – 199 км.

Ето и мерките, предприети в останалите структури на ЮИДП Сливен:

На територията на РДГ Кърджали са възникнали 16 пожара, като са опожарени 1728 декара горски територии.

Направени са минерализовани ивици – 182 км.

През 2017 г на територията на РДГ Сливен са възникнали 20 пожара. Изгорели са общо 2722 декара в горска територия. Пожарите са низови, като върхово са преминали на 662 дка.

Поддържани са лесокултурни противопожарни прегради – 54 км, минерализовани ивици – 73 км.

През 2017 г на територията на РДГ Стара Загора са възникнали 27 пожара. Изгорели са общо 2499 декара в горска територия. Пожарите са низови, като върхово са преминали на 250 дка.

Поддържани са лесокултурни противопожарни прегради – 274 км, минерализовани ивици – 446 км.

Имаме схема за оповестяване на горски пожари, списъци на участниците в групите за гасене на пожарите по кметства, гасачески ядра с включени служители на териториалните поделения, депа с необходимите инструменти – кирки, лопати, тупалки, брадви, мотики.