Експерти от ЮИДП се запознаха с иновативна система за подвоз на дървесина

В периода от 16 до 18 януари в горски обучителен център Осиах, Австрия, експерти от Югоизточно държавно предприятие взеха участие в работна среща за демонстрация на системата за подвоз на дървесина Log Line.

По време на посещението участниците бяха подробно запознати с теоретичните основи на системата. Проведе се и практическа демонстрация на терен, включваща инсталиране и подвоз на дървесина, както и демонтаж на системата. Системата Log Line представлява улей, по който се извършва спускане на дървесина по гравитачен път. Тя е максимално ефективна на дължина 100-300 м, а монтажът й отнема сравнително кратко време, напр. 100 м се монтират за около 1,5 часа.

Приложението на системата Log Line е много полезно при провеждане на отгледни сечи в райони с големи наклони и слабо развита инфраструктура, като позволява подвоз на дървени секции с дължина до 5 м и диаметър до 30 см. Също така, при изграждане на системата няма нужда от направата на извозни пътища или технологични просеки. По този начин се предпазва теренът от ерозия, почвата от уплътняване  и се избягват повреди на стоящите дървета при извоза.

Горските експерти от ЮИДП - Сливен споделят, че срещата е била изключително ползотворна, с оглед внедряването на технологията в България и богатия обмен на опит между специалистите.