Ето какво се случи на 20-ото издание на Фестивала на зелениката

Силен вятър, галещо слънце, много човешки емоции и обилна зеленика белязаха юбилейното 20-то издание на Фестивала на зелениката тази година.  

Имаше  вълнения от всякакъв вид и естество – хора, състезания, игри, маршрути,  предизвикали стотици посетители. За които наградата беше да се насладят на девствената природа на Странджа и да се „окъпят” в храстите с обилно цъфнала зеленика.

Празникът по традиция започна с химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява”.  Инж. Румяна Цвяткова – директор на ДПП „Странджа”, към Изпълнителната агенция по горите  приветства присъстващите в центъра на с. Граматиково, общ. Малко Търново и обяви мотото на тазгодишния Фестивал на зелениката – „Да напуснем града”.  На площада бяха представени местни производители, които са напуснали града и са намерили дом и поминък на село.

Приветствия към домакините и гостите на фестивала поднесоха зам. изп. -директор на Изпълнителната агенция по горите  инж. Анна Петракиева, инж. Златка Азманова – зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие- Сливен,  зам.-кметът на община Малко Търново Деян Йотов, зам.-кметът на община Царево  Георги Стоянов. Всички те пожелаха на гостите на фестивала много положителни емоции и завръщане отново и отново в Странджа.

Поздравителни адреси бяха поднесени от д-р инж. Мирослав Маринов – зам.-министър на земеделието и горите, проф.д.н. Мария Нейкова – областен управител на област Бургас и проф.д-р Иван Палигоров – председател на СЛБ.

По време на откриването, плакет за особени заслуги към парковата дирекция беше връчен на дългогодишния наш помощник и поддръжник, които се грижеше за посетителския център „Горска сбирка” на ПП „Странджа” в самото с. Граматиково  Георги Димов.  Грамота за заслуги към дирекцията на Парка получи и Александър Иванов – директор на бургаското Основно училище „Свети Княз Борис I“.

Специално жури с председател Златина Величкова награди най-добрите кулинари на територията на ПП „Странджа” участвали в конкурса за най-вкусна  пролетна, странджанска  гозба.

Четири маршрута къси, дълги, леки и по-тежки предизвикаха  стотици да се впуснат в предизвикателството – Странджа. В същото  време на площада в селото се виеха хора’ и се лееше странджанска музика. Всеки намери своето нещичко  за спомен от съботния ден на 11 май.

В по-късните следобедни часове се проведоха игри за най-малките по методите на Горската педагогика, които завършиха с емоционалното  състезание  „Мама татко и аз”.

Точно в 20.00 беше запален и фестивалния огън, около който се извиха хора.

На следващия ден беше най-дългия маршрут предложен от експертите на парковата дирекция – инж. Иван Камбуров и Милен Рашков – маршрут №5  До ИНДИПАСХА и обратно.

За безпроблемното и спокойно протичане на 20-я Фестивал на зелениката ръководството на ДПП „Странджа” изказве своите сърдечни и най-искрени благодарности на Изпълнителната агенция по горите с изп.-директор Стоян Тошев и Югоизточното държавно предприятие с директор Димчо Радев!