Прогноза: На мода ще е ризлингът

След експанзията на розовите вина в световен мащаб, следващата мода ще е на ризлинга.

 

Това пророкува пред burgasdream.com сомелиерът Николай Йорданов от винарна „Братанов“, който бе на регионалния кръг „Сомелиер на годината“ в Бургас.

Всяка мода тръгва от Америка, поясни Йорданов. В момента американците изкупуват ризлинг от лозарските райони на Европа и го правят още на кораба. Самите кораби са едни плаващи винарни, на които още по време на пътуването започва ферментацията.

„Пазарът в САЩ е манипулируем. Така започна и модата на Совиньон блан. На етикета бе сложена една пикаеща котка, защото вкусът бил като на котешка пикня. Совиньон блан обаче се наложи на пазара точно по т ози начин“, коментира сомелиерът.

А ето и характерните черти на ризлинга:

Според много от винените критици ризлингът е безапелационно най-великият сорт за бяло вино в света. Сравнен с шардоне - другият най-очевиден кандидат за първенство, ризлингът проявява повече характер. Докато шардонето в много от случаите предоставя почти празно платно за щриховане на отличителни технологични умения, ризлингът реагира доста зле на лозаро-винарските трикове. Най-добрият подход е гроздовият сок да се остави да ферментира възможно най-просто и чисто, със или без минимално прибягване до дъб, малолактична ферментация и други винарски техники.

Ризлингът е хамелеон по природа и в ярка степен изразява мястото, където е отгледан. Обича стръмни склонове на хълмисти релефи, хладен климат, но и едновременно с това обожава слънчевото греене със защита от ветрове и близостта на реки и водни басейни. 

Двете думи, които поддържат баланса и хармонията в един отлично направен ризлинг, са захари и киселини. Дори и най-сладките ризлинги разполагат със сериозна свежест, която им придава невероятен потенциал за стареене. Ризлингът изисква време в бутилката. Способността му за стареене се сравнява с тази на бургундските бели, но и тук ризлингът печели с прекрасни примери за петдесетгодишни вина в своята сила, докато бургундците бележат своя апогей някъде към двайстата година.

Друга чаровна страна на ризлинга е, че където и да е отгледан, не достига особено високи нива на гроздова захар и рядко се произвеждат вина с повече от 11% алкохол - благословено облекчение в епохата на високоалкохолни бомби за избор на спътник на трапезата. Това не трябва да подвежда за способността му да изявява мощни аромати и впечатляващи, добре структурирани тела със забележителен вкус.

В зависимост от възрастта ароматът варира от ябълкови и лимонени нотки в младите вина до кайсия, праскова, цветя, мед, минерали и ядки с напредване на възрастта. Вторичните и третични аромати напомнят банан, захаросани кайсии, бадем, восък и специфични петролени нотки.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови