За сватбите на винените сортове

Винените сортове, също като хората, се сватосват и  резултатът от тези сватби, също като при  хората, не винаги е еднозначен.

И тук е валиден принципът, че противоположностите се привличат, а крайностите... направо си лягат!

Вината Nexo на „Вила Любимец”- интересна „сватба”на  френски сортове, отгледани между Родопи и Сакар.

Мечтата на трима визионери  e земя, лозя, екип и от 2002 г. тя се нарича “Вила Любимец”. 

Разположени върху планинските склонове на долното течение на река Марица, разделяща Родопите и Сакар, с изложение, както на юг, така и на запад, червените сортове грозде на „Вила Любимец” са огрени от слънчеви лъчи от изгрев до залез слънце. Меката пролет, следвана от горещо и сухо лято, се отразява благоприятно на растежа на класическите френски сортове Merlot, Cabernet Sauvignon , Syrah, Gamay noir, Carmenèrе, Malbec и любимите български Mavrud, Melnik и Evmolpia. 

Сортовете Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer, Misket и Riesling заемат площ от 1 300 дка. Белите лозови масиви на „Вила Любимец” се отглеждат в района на Южна Средна Гора, край Хисаря. През топлото лято дъждовете напояват плодородната почва и къпят гроздовете, за да зреят сочни и ароматни. 

Виното от серия NEXO е творчески поглед или мисия, която илюстрира имагинерната връзка между два необятни мирогледа /безкрайни светове/. Този на дивото Пагане и този на узрялото Електо. Дизайна на вината от серия Nexo е доста иновативен и нестандартен и ще изненада и най-взискателните познавачи на етикети. 

Nexo Гаме ноар х Карменер х Малбек 2013

Вино с наситен рубинено червен цвят с виолетови оттенъци. Деликатен чист нос с тонове на синя слива и тъмна стафида. Интензивно, балансирано и свежо тяло със средна дължина и сочен финал. Комбинира се с пикантни блюда, пернат дивеч, заешко и твърди сирена.

За мен  червеният купаж на тази серия е много интересна „сватба” на три стари френски сорта с толкова различен потенциал и съдба.

Gamay noir  a jus blanc или с една дума: черно гаме с бял сок .От него се получават много добри червени трапезни вина с интензивен червен цвят, плътност, хармоничен вкус и специфичен букет. Най-известното е прочутото бургундско вино божоле - червено, младо вино с ниско съдържание на танини (фактор за съхранение на вината) и богат нос с аромати на червени плодове. 

Малбек (Malbec) – произход югозападна Франция, въпреки че често почитателите на вината от този сорт биха посочили спокойно  Аржентина за негова родина, където е пренесен през 1852 година от Борд . Днес с него се правят висококачествени  вина, отличаващи се с плътен пурпурен цвят, вкусове и аромати на червени плодове и мека, много приятна танинова структура.

Карменер (Carmenère) е братовчед на Мерлото, но истинската слава му се понася в Чили,където е намерил своята Обетована земя след  епидемията от Филоксера в Европа  преди 152 години. От гроздето се приготвят богати, тъмно червени, танинови вина, с аромат на  боровинка, черна слива и пикантни подправки. Носи името си от характерната украска на листата в кармин. 

Nexo Розе Каберне Фран 2013

Вино с красив бледорозов цвят. Атрактивен нос, в който се откриват цветисти тонове, нар и дискретна минералност. Хармонично, елегантно тяло с балансирана свежест и подчертан въздействащ плодов финал. Консумира се с паста, риба, вегетариански ястия и синьо сирене.

Каберне фран е бащата на Каберне совиньон, с майка Совиньон блан и по всяка вероятност кръстосването се е осъществило без човешка намеса. Дава ароматно вино с мирис на зелена чушка, френско грозде, суров картоф, ягоди, шоколад. Има по-слаб цвят и съдържа по-малко танин от Каберне Совиньон. Каберне Фран е с изключителна мекота и пивкост, без следа от агресията на Каберне Совиньон. Носи незабравимият аромат и вкус на малини, понякога в комбинация с касис, виолетки и  боровинки, а когато е отлежало по-дълго се усещат подправки и мускус.

От този сорт в долината на Лоара (Франция) се правят изключително качествени  розета, които имат запомнящ се  аромат и вкус на ягода и банан.

Nexo Совиньон Блан х Шардоне 2013

Вино с искрящ, жив цвят. Ароматен, сочен нос с цитрусови нотки и барикова зрялост. Вкусът е стегнат и обемен с мека свежест, опушени нотки и хармоничен финал. Добре се съчетава с азиатска кухня, пиле и меки сирена.

Автор Анна Дундакова

„Сватбата” на NEXO-Вила Любимец  ще е  този петък, 27 февруари 2015 г, във Винената къща на Дундакови, Казанлък.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови