Храната на боговете 464 години прави хората щастливи

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Първата партида какаови зърна в Европа е доставена преди 464 години.Пратката на божествената храна пристига от Южна Америка в Испания на 7 юли 1550 година, затова и тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

 

Не случайно първите шоколадени фабрики се появили в Испания и до началото на 17 век шоколадения прах, от който се правила вкусната напитка, е бил изнасян в цяла Европа. Испанците пазили тайната съставка – какаовите зърна – в продължение на години много усърдно и със завиден успех. Шоколадът по това време бил толкова скъп, че пиратите са можели да заменят какаовите зърна за същото количество сребро, че дори и злато. По това време шоколадът наистина е бил съкровище. 

Първите хора в света произвеждали хранителен продукт от какаото били ацтеките. Наричаната от тях „храна на боговете“ се считала за свещена и служела не само за обредни пожертвования, но и като платежно средство.

В наши дни шоколадът продължава да бъде популярен и едно от доказателствата за това, е че  не минава празник без шоколадови бонбони. И въпреки, че много от дамите се притесняват  да консумират шоколад, за да не натрупат излишни килограми, той доказано има и своите плюсове. 

Проведени експерименти показват, че в шоколада има четири пъти повече антиоксиданти отколкото в зеления чай. Съдържанието на какао в шоколада помага за кръвообръщението. Необходимо е само парченце шоколад и насртоението ви ще се подобри. Разбира се, както със всичко хубаво, за да е такова не трябва да се прекалява.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови