Ще привлечем круизни кораби от Средиземно море

Интервю с Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас

- Г-н Димов, Вие се завърнахте от международната конференция ”Паневропейски диалог между круизни оператори, представители от пристанища и заинтересовани страни”. Какви бяха най-важните въпроси, които бяха обсъдени на този форум?

- Конференцията се проведе на пети и шести март в Брюксел, Белгия и беше организирана по иницатива на Европейската комисия, стратегия „Син растеж”. 

Основно беше обсъждан нарастващият дял на круизните пътувания в световен и в частност европейски мащаб, и предизвикателствата за обслужване на този бизнес пред  пристанищата и регионалните икономики, които да привличат туристите, и да формират печалби за местните икономики.

По време на международния форум се състояха четири основни сесии – „Пристанища в бъдещето – управление на задръстванията и други предизвикателства, строителни решения за бъдещето”; ”Рационално използване на околната среда – зелени решения за круизният сектор”; ”Споделяне на печалбата – благоприятните възможности на круизният туризъм за крайбрежните икономики” и „ Нов стимул за регионално сътрудничество в круизният туризъм”. 

Полезни бяха и паралелните работни семинари, като за нас от особен интерес беше темата  за круизния туризъм в Средиземно и Черно море. Конференцията бе изключително успешна, тъй като имахме възможност да се срещнем с доказани експерти в областта на круизните пътувания. 

Проведохме индивидуални срещи  с Джанлука Супрани, директор на Глобално пристанищно развитие и крайбрежни дейности на MSC Cruises, с Джон Портели, генерален менеджър на Рома Круизен терминал, с Изабела Рикбост, генерален секретар на  Европейската организация на морските пристанища (ESPO), Карла Салвадо, президент и Танос Палис, генерален секретар на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища-MEDCRUISE. 

- Предвид на сложната ситуация в Украйна и Русия някои круизни оператори не се чувстват в безопасност да плават в Черно море. Как ще бъде преодоляно това и очаквате ли спад на круизните пътувания?

- Този въпрос бе обсъждан от участниците в конференцията, тъй като ситуацията не е за подценяване. За съжаление тенденцията не е благоприятна. Повечето круизни оператори предпочитат временно да свалят дестинация Черно море от своите пътувания с цел да гарантират безопасността на туристите. Не бива да забравяме, че целта на всеки бизнес е да генерира печалба. При круизните пътувания тази печалба се гарантира като на кратко разстояние бъдат посетени повече пристанища. 

С продължаващата нестабилност в Украйна и Крим и невъзможността да бъдат посетени основни пристанища от нашата дестинация това няма как да се случи. Все пак обнадеждаващо е, че по време на международната конференция бяхме убедени, че през изминалия круизен сезон сме се представили отлично, като в бъдеще отново ще бъдем на картата на круизният бизнес.

- Как ще бъдат привлечени оператори, които извършват туристически пътувания в Средиземно море?

- Заради временните затруднения пред круизните пътувания в Черно море сега нашата цел е да привлечем кораби, които извръшват пътувания в Средиземно море и спират в пристанищния хъб Истанбул. Надяваме се да успеем да ги убедим, че си заслужава да посетят дестинация Бургас. Едно от предимствата ни е, че сме на много близко разстояние от мегаполиса.  

Въпреки, че намалихме цената за обслужването на пасажери, сътветната такава в  Истанбул беше чуствително повишена, което предизвика сериозен отлив на посещения в мегаполиса от 400 за 2014 година до сега са заявени само 50 за настоящата година. Това естествено се явява пречка да осъществим краткосрочните си намеренията. В привличането на крузни туристи трябва да се включат местните и държавни власти, а круизният туризъм да се развива като национална стратегия. Единствената страна в Европейския съюз, която има утвърдена национална стратегия в насока круизен бизнес е Норвегия – един изключително добър пример за възприемане. 

Устойчивия син растеж на регион Черно море ще бъде и темата на предстоящата конференция, която ще се проведе на  24 март тази година в София. Тя е организирана от Европейската комисия, представлявана от комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, с домакин министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. 

До конференцията сме си поставили задача за изготвяне на конкретни проектни предложения за Порт Бургас, пряко свързани с реализирането на европейските цели и намерения в сектора и с възможности за финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Конкретно едно от направленията, което ще бъде подпомагано от този фонд ще бъдат иновативните практики в развитието на Марините в пристанищата.     Smart and Blue – Second black sea stakeholder.

- Какво предстои да бъде направено на Морска гара преди активния туристически сезон?

- Дискусииите на европейския форум се фокусираха върху отделните важни части на процеса по обслужване на кораб/пасажери, а именно – адекватност на кейовите съоръжения, функционалност на терминала, неговата интермодалност /свързанност с  другите видове транспорт/ и достъпността на туристическите обекти в региона на съответното пристанище–град.  

- Предвид това, добрият кейов фронт и Морска гара Бургас са само част от цялостната визия за круизна дестинация.  Предстои да бъде благоустроено пространството около пасажерския терминал. Тази година са планирани действия за озеленяване, изграждане на пешеходни и вело алеи, обособяване на места за почивка, паркинг за туристическите автобуси и автомобили, велостоянки от градската вело-мрежа, зарядна станция за електрически автомобили.

От Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” вече обявиха обществената поръчка за реконструкцията на ”Магазия 1” - най-старият закрит пристанищен склад, който предсоти да се превърне в морски културен център, като същия ще изпълнява функциите на втори пасажерски терминал и основен център на каботажното плаване в Бургаския залив.

Техническото задание включва още морски исторически музей, детски обучителен център,  развлекателни зони. Усилията ни са в бъдеще тази зона да става все по-атрактивна и твърдо сме убедени, че обслужването на круизни кораби и каботажно плаване е неразделна част от развитието на град Бургас и реална  предпоставка за ръст на регионалната ни икономика и заетост.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови