Вълчо Чолаков: В Бургаска област има 36 язовира с неизяснена собственост, които могат да бъдат опасни

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Интервю с новия областен управител на Бургас - Вълчо Чолаков

Г-н Чолаков, какви приоритети си поставихте встъпвайки в длъжност?

- Още от втория ден приоритет ми станаха реките, язовирите, коритата и  деретата във връзка с наводненията. И съответно вземането на бързи мерки за наблюдение на тези обекти по време на обилните валежи, както и бърза реакция по критичните точки, каквито са преливането на речните корита, язовирните стени. Това се очертават приоритети и през следващите години, тъй като въпросът е свързан с живота и здравето на хората, и запазването на тяхното имущество.

Другото, което ми се иска да видя в завършен вид е пътя Бургас – Слънчев бряг, за да може спокойно да става предвижването от една точка до друга за нормално време.

- Каква ще бъде политиката Ви спрямо общинската власт, как ще работите с кметовете?

- Аз съм заявил нееднократно, че за мен всички кметове ще бъдат третирани еднакво независимо от политическата сила, от която са издигнати. В никакъв случай няма да има дискриминация или заяждане на дребно. Моето желание като администратор е там, където има спорни въпроси да намираме общо решение и да продължаваме да работим по поставените цели. 

- В едно от изявленията си казвате, че държите да има приемственост между представителите на областна управа. Ще продължите ли идеята на предшественика си Павел Маринов за проекта „Супер Бургас“?

- Мисля, че към настоящ момент проект „Супер Бургас“ не съществува в този му вид, в който Павел Маринов го беше предложил за реализация. Не съм наясно с целия проект, засега той заложен само като зона за „Обществен достъп“.

- Ситуацията около наводненията показа, че в екстремни ситуации е от голямо значение добрата координация между различните ведомства и организации. Предвиждате ли изработването на план за действие при бедствия и аварии и преодоляване на щетите от тях?

- Да, в момента работим по него. Назначаваме състав, който ще изследва всички язовири на територията на областта. Получихме данни, че има 36 язовира с неизяснена собственост. Ще преценим дали са в рисково положение, съответно да се проверят дерета, коритата на реки и да се вземат превантивни мерки в тази връзка. Където е необходимо ще се заемем да изградим диги, кори, ще почистим деретата и ще работим по укрепването на язовирните стени. 

- Кои от проблемите, които стоят пред обществото и в частност жителите на област Бургас биха били предизвикателство за Вас?

- До онзи ден бях в частния бизнес и имах възможност да погледна какво пречи на хората. Основен проблем и на хората, и на бизнеса винаги са били бюрократичните процедури. Има много случаи, в които бюрокрацията се отнася към хората все едно те са длъжни с нещо, а това не е така, дори напротив. Иска ми се това отношение на администрацията към хората да бъде променено и подобрено, т.е да се разбере и да стане ясно, че администрацията е задължената страна и тя трябва да помага на гражданите в тези двустранни отношения. Не веднъж съм казвал, че ако ги няма тези хора и бизнеса, то няма да има нужда от администрация.  

Каква е Вашата кауза като областен управител?

Каузите са много, въпреки ограничените възможности на областния управител. Към настоящия момент, макар от малкото изминало време на този пост (две седмици) виждам доста посоки, в които може да се спомогне процеса за подобряване и качеството на обслужване, и на вземане на решения, за гласуване на такива. Областният управител е нещо като координатор на административните органи на властта, спомага за по-бързата комуникация между тях и съгласуването на решенията. 

- Как гледате на новата си длъжност?

- Това е работа, която трябва да бъде свършена и тъй като постоянно се появява нова работа за мен е предизвикателство. Разбира се, човешките способности имат граница без значение от позицията, която се заема. Областна администрация е орган, в който обемът на работа е много голям и дори да забавиш с един ден вършенето на дадена работа, последиците могат да бъдат доста неприятни в много посоки. Идвам с отговорност на работа. 

- Какво ще бъде коледното Ви пожелание към нашите читатели?

- Пожелавам на читателите на Burgasdream на първо място да бъдат здрави, да не губят вяра в собствените си възможности, дори да паднат три пъти, нека бъдат уверени, че на четвъртия ще се изправят. Нека вярват, че винаги има хора, на които могат да разчитат, че не сме  врагове един за друг, а точно обратното. Пожелавам им също така много късмет, защото много често, въпреки многото усилия, които полагаме в определена посока нещата не се случват и в един момент те се случват, тогава човек се замисля, дали това е в резултат на собствените му усилия или на късмета.

Интервю на Диляна Тодорова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови