Бъдещето: България най-доброто IT място в света

100 милиона лева ще инвестира държавата в безаналогичен за Балканите център за компютърни науки към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Въпросният институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии или на английски - INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology ) е създаден в партньорство с швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Научното звено ще бъде ръководено то български, израелски, швейцарски и американски учени. Общият размер на инвестициите в следващите 10 години ще е близо 170 милиона долара.

Откриването на IT центърът бе в рамките на церемония в Националния дворец на културата, посетена от президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, министъра на културата Николай Денков, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, еврокомисаря Мария Габриел, представители на технологични компании като "Амазон" и "Гугъл" и др.

"Какви са целите - България да стане най-доброто място в света в сферата на компютърни науки и изкуствения интелект. Да привлечем най-големите компании да инвестират в България. Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в INSAIT", изтъкна министър-председателят Кирил Петков.

И подчерта - това било важна стъпка към изпълнението на основно обещание на новата власт - да върне младите талантливи хора обратно в България.

"България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 100 милиона долара в следващите 10 години. Ето и моделът, по който такъв институт трябва да се финансира - държавата застава с 100 милиона, Google, Amazon, DeepMind инвестират по 7 милиона, българските технологични компании инвестират 6 милиона долара. Само когато държавата и частният сектор работят заедно, могат да се дадат идеи, да се постигнат резултати, които да са на световно ниво", добави премиерът.

"Има събития, които променят хода на човешката история. Днес имаме привилегията да участваме в едно такова събитие. Но зад тези събития стоят хора", заяви на свой ред президентът Румен Радев, подчертавайки ролята за осъществяването на проекта на инициатора му проф. Мартин Вечев.

Държавният глава подчерта още - създаването на института постигнало и нещо невиждано в политически план. "Създаването на INSTAIT успя да обедини усилията на 4 правителства - две служебни и две редовни в името на висока национална цел. Убеден съм, че ако успеем да създадем още няколко подобни института, ще имаме и една много по-плодородна политическа среда в България."

Снимка БГНЕС