В Бургас: Пуснаха на вода първия хибриден екокатамаран у нас

Пристанище Бургас отпразнува 118 години 

Ученици от училище „Св. Климент Охридски” с ръководител Стоян Евтимов усмихнаха празника на бургаското пристанище. В пространството пред „Кулата на фаропазача” те подредиха изложба морски картини, посветена на годишнината на пристанището и на Европейския морски ден. 

Изложбата беше открита от изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов, който им благодари за ентусиазма и неподправената радост. Учениците участваха в пленер „Морски ескиз”, организиран от НЧ „Изгрев 1909” – Бургас. 

По време на посещението си научиха за историята на първото съвременно българско пристанище, за обитателите на Черно море, а иконописецът Тошко Вачев им разказа своята лична история – от раждането си във фаропазачницата, през детските пристанищни спомени, до творческото вдъхновение, което черпи от морето.

По време на празника в пристанището беше представен първият български хибриден екокатамаран, който е построен по трансграничен проект „Плаване през Черно море”, финансиран по ОП „Черноморски басейн 2014-2020”. 

При влизането си в пристанището катамаранът беше придружен от влекач на „Бургас таг сървис” и млади бургаски ветроходци от яхтклубовете „Порт Бургас” и „Черноморец Бургас“. Яна Вълчева представи стихотворението си „Бургаско ми е”, а допълнително празнично настроение създадоха песните на група „Вълнолом” от клуба на пенсионера към Пристанище Бургас.

Учениците от морското училище „Св. Никола” в Бургас имаха честа да направят първото плаване на хибридния екокатамаран. Пред „Магазия 1” те бяха посрещнати от директора на бургаското пристанище Диян Димов, кмета на община Бургас Димитър Николов и управителя на бургаска област Вълчо Чолаков.

„Макар пътят, който трябваше да извървим, за да стигнем дотук, да бе дълъг и труден, ние постигнахме резултат. На годишнината от откриването на Пристанище Бургас имаме син на цвят, екологичен кораб, който носи прекрасното име „Мави“ и сме много благодарни на всички за усилията. Аз съм убеден, че в Черно море, а може би и в някои други морски държави, има катамарани само с електрически или само с дизелови двигатели, но това е първият кораб с хибриден двигател.“, каза Диян Димов. 

Той посочи, че изпълнители на проекта от българска страна е СНЦ „Гларус” - Бургас, които направиха възможен този видим резултат. 

Екокатамарът е с капацитет 28 места и ще служи за изпълнение на курсове между Бургас, Крайморие и новото рибарско пристанище в Ченгене скеле. 

„Очаквам корабът да се включи активно към туристическата услуга на Община Бургас и да влезе активно в програмата ни за лято 2021 г. Благодарение на новото корабче подписахме и меморандум с Морското училище, като плавателният съд ще се използва като образователна база за учениците на професионалната гимназия“, посочи кметът Димитър Николов. Той съобщи и важната новина, че още през август пристига и втори чисто нов кораб, който ще подсили допълнително флота както за изпълнение на туристически разходки, така и за образователни цели.

По време на тържеството беше осъществена видеовръзка с Христос Газепис, ръководител на проекта от пристанище Александруполис, Гърция, които са водещият партньор по проекта „Плаване през Черно море”. Той поздрави пристанище Бургас за годишнината и сдружение „Гларус” за успешното изграждане на хибридния екокатамаран.