Кирил Петков обясни как е извършена евакуацията на моряците от Царевна

Очаква се българските моряци от кораба "Царевна" да се завърнат у нас още в понеделник. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков, предаде NOVA. 

Премиерът обясни и как е извършена евакуацията им от украинския град Мариупол,

след като се появиха противоречиви мнения по въпроса и потвърди, че моряците сами са предприели първата стъпка. 

След като премиерът многократно обяви, че страната ни действа по евакуацията на българските моряци от Украйна, преди два дни извеждането от кораба стана факт. 

Ден по-късно жените на българските моряци обявиха,

че всъщност евакуацията става възможна, след като мъжете им сами са договорили напускането на кораба.  

"Няколко члена на екипажа са слезли на собствена глава от кораба. Явно са били в непосредствена близост частите на донецката армия, са отишли при тях и са казали, че искат да се евакуират", обясни Катерина, съпруга на един от моряците. 

В петък премиерът потвърди тази информация, но поясни: 

"Говорихме и с украинската страна, и с руската страна. В момента, щом се упокои боят, реално един от моряците беше отишъл до руската част и когато те дадоха прозорец от час и половина, ние го съгласувахме с военно разузнаване и всъщност те ги поеха оттам", поясни премиерът и заяви, че през цялото време са поддържали връзка с тях. 

Според бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев моряците ни са изведени в първия възможен момент.

"Руските сили вече поставиха под контрол и пристанището на Мариупол. Тогава, когато едната страна контролира и по суша, и по море ситуацията, вече е възможно да бъдат предприети такива действия. Възможно е при тези канали на търсенето на решение, нещо да им е обещано насреща", каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. 

Сега по думите на премиера моряците са в абсолютна безопасност. В момента се координира само логистиката по връщането им.