Първият български военен научно-изследователски кораб отплава към Антарктида

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще започне в 13:30 часа на Морската гара, съобщиха от Висшето военноморско училище в града, цитирани от БТА.

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

В 31-вата експедиция до Антарктида се включва и специалният пратеник на БТА Константин Карагьозов. На борда на кораба Агенцията ще има мобилен пресклуб. Кореспондентът на БТА ще бъде единственият журналист, който ще участва в цялото плаване и ще предава ежедневно за случващото се както на борда на кораба, така и в българската база на остров Ливингстън.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на кораба бе проведен на 27 юли 2021 г.