Кристалина друсна дайчовото

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Шопски хора и Варненски танц подлуди белгийците в Брюксел.

 

Четири фолклорни групи с 56 танцьори и шестима музиканти спряха дъха на дошлите преди дни в зала "Фабри" в брюкселския квартал "Волюве Сан Пиер". 353 души останаха във възторг от уменията на танцьорите от "На хорото в Брюксел", "Лазарка" от Мюнхен, "Танец" от Лондон и "Светулка" от Антверпен. Юбилейното десето хоро стана достъпно благодарение на финансовата подкрепа на българските евродепутати, а въпреки натоварената си програма еврокомисарят и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева и българският посланик Веселин Вълканов успяха да се включат в надиграването.

Откриването направиха домакините. "Спектакълът включваше танци от различни етнографски области в изпълнение на четирите ансамбъла. Така подредихме танците, че да има време за преобличане, защото всички сменяха костюми", разказа Мария Цветкова, която дърпа конците в "На хорото в Брюксел". Брюкселският клуб изигра своите "Шопски лазарки" и "Тракийска закачка". "Лазарка" показа умения в "Долапчийската ръченица" и "Добруджанските ритми". Танцьорите от "Светулка" пък тропаха "Петрунино хоро" и "Добруджанска сюита", а лондонският клуб представи "Коледари", "Македонски танци" и "Копаница". "Завършихме с "Шопските ритми на "Лазарка". А освен това всяка от групите беше решила да изпълни Варненски танц. По този начин видяхме четири различни интерпретации, което ме накара да мисля се харесва най-много на танцьорите. Публиката обаче посрещна най-горещо шопския финал,уточни Мария.

Дайчовото пък поведе българският еврокомисар Кристалина Георгиева, с което се даде началото на общото хоро. Втората част на вечерта по традиция дава възможност на зрителите да се включат в надиграването. И този път публиката бе смесена, като освен българи, довели свои чуждестранни приятели, имаше немалко белгийци, които харесват българския фолклор. Хапването и пийването на подобни събития е задължително, тъй като никой не поставя под съмнение поговорката "Гладна мечка хоро не играе". "Донеси и сподели с другите по възможност нещо българско", е призивът преди традиционното събиране. 

За българите Брюксел засега е ясно едно - следващото хоро е на 25 април, а след него се стяга надиграване на 6 юни.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови