"Божествената частица" ще ни прати по дяволите

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Хигс бозонът, често наричан като най-великото откритие на физиката и „божествената частица“, може да доведе до апокалипсис във Вселената. Това заяви английският физик и космолог Стивън Хокинг. 

 

Според него частицата може внезапно да стане нестабилна и да отдели екстремно количество енергия, което би предизвикало времеви и пространствен колапс. 

Потенциалът на Хигс бозона съдържа обезпокояващата способност да предизвика образуването на катастрофален вакуумен разпад на вселената, при което балонът на вакуума би се разширявал със скоростта на светлината, обяснява Хокинг в записките си. 

Още по-обезпокояващото е, че според физика подобен апокалипсис може да се случи във всеки един момент, без дори да предполагаме за това, предаде The Register. По думите на Хокинг „избухването“ на Хигс бозона може да се случи при енергия от над 100 гигаелектронволта (GeV). 

Учени обаче успокояват, че ускорител на частици, който достига това ниво на ускоряване на енергия би бил по-голям от Земята и е малко вероятно да бъде финансиран в настоящия икономически климат.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови