Уникални накити са носили древните дами по нашите земи

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Златни и сребърни накити като тези на жрицата Лесескепра от Анхиало (днешно Поморие),  подказват древната култура на хората живели по земите на Бургаския залив.

Според археозлози Лесескепра е била знатна жена на пределна възраст, заемаща високо положение в социалната йерархия. Накитите на тракийката са открити в надгробна тракийска могила и се смятат за погребални дарове. Погребението е извършено към I-III век.

Намерените обици са изключтелно характерни, съдржащи пет ясно отличими елемента - типична тракийска палмета, кръгов златен еемент с вграден камък в него, златна лента с името на собственика на обеците, грифон и поставка за грифона.

Тези и други съкровища се показват за първи път пред публика в Археологическия музей на Бургас. Те са изложени в нова модернизарана зала на музея, която е под специални мерки за сигурност. Другите реликви, които могат да се видят в залата са различни разменни средства, излюстриращи поминъка и търговията на народите населявали Бургаска област. Изложбата представя историята на монетите през вековете – от най-древните времена, когато хората са разменяли помежду си просто парчета метал до изящните монети от XVII – XVIII век

Добавете коментар


Защитен код
Обнови